mjesto za top banner

26. SRPNJA 2012. 14:52h

Od 2013. smanjenje broja hrvatskih vojnika u Afganistanu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Sukladno odluci NATO-a da u idućim godinama države članice same procjenjuju s koliko će vojnika sudjelovati u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu, hrvatska Vlada danas je odlučila smanjiti taj broj za 50 vojnika u prvom razdoblju 2013. godine, te za još 100 u drugom razdoblju.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra izvijestila je da u prošloj i ovoj godini u Afganistanu, sukladno odluci Hrvatskog sabora, sudjeluje do 350 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga.

No, napomenula je, NATO je najavio snažnije uključivanje afganistanskih vojno-sigurnosnih snaga u operativne zadaće, a slijedom toga državama članicama ostavljeno je na procjenu koliko će vojnika upućivati u tu operaciju.

Po danas prihvaćenoj Odluci o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji ISAF, Hrvatska bi od 1. siječnja do 30. travnja iduće godine u Afganistan, uz mogućnost rotacije, slala 50 vojnika manje nego do sada, a od 1. svibnja do kraja 2013. godine za 100 manje, odnosno najviše do 250 vojnika.

Vlada je Saboru uputila i Izvješće o sudjelovanju pripadnika OSRH u Afganistanu od 1. rujna 2010. do 31. ožujka ove godine - u tom je razdoblju u operaciji ISAF sudjelovalo ukupno 988 hrvatskih vojnika, među kojima su bile i 32 žene, a za što je iz državnog proračuna utrošeno 380 milijuna kuna.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić kazala je kako iz diplomatskih krugova u NATO savezu dolaze pohvale i najviše ocjene za angažman hrvatskih vojnika u Afganistanu. "Svaka čast", poručila je Pusić.

Vlada je odlučila Marinskom korpusu SAD-a darovati 1200 komada jurišnih pušaka AK-47 mađarske proizvodnje za potrebe obuke njihovih pripadnika.

Transport oružja, vrijednog oko 445 tisuća kuna bez PDV-a, organizirat će i financirati američki Marinski korpus.

Vlada je prihvatila i Uredbu o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti, a prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kaže da će se i u toj nabavi ići kao i za nabave u civlilnom sektoru, a izuzetak su radovi i usluge za izričito vojne namjene te sigurnosno osjetljivu opremu gdje će se poštovati europski standardi nabave.

Donijela je odluku o korištenju rezidencijalnih objekata o vlasništvu Republike Hrvatske, u koje su ubrojeni zgrada "Visoka" u Zagrebu, objekti na Brijunima ("Vila Brijunka", "Bijela vila", "Vila Jadranka", otoci Vanga i Galija te objekt "Kaštel") i "Vila Kovač" na Hvaru.

Te objekte mogu koristiti predsjednici Republike, Sabora i Vlade, a na njihov zahtjev i strani dužnosnici s članovima pratnje, dok se korištenje tih objekata iznimno može odobriti i na zahtjev fizičkih i pravnih osoba kada se radi o promicanju kulturnih, gospodarskih i drugih interesa Hrvatske.

Odluku o korištenju rezidencijalnih objekata, osim za predstavnike državnog vrha, donosi predstojnik Ureda premijera, kojem se dostavljaju najave i zahtjevi za korištenje, dok odluku o visini naknade za korištenje donosi predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!