mjesto za top banner

22. TRAVNJA 2012. 18:05h

Obućari, bit će posla!: U Međimurju nedostaje i zidara, tesara...

Na sajmu se prodavalo sve, od odjeće, keramičkih figurica, posuđa do knjiga i CD-a.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

- Želimo zaposliti nove, mlade ljude i pomagati im u školovanju. To nam je jamstvo za budućnost - kazao je prije tri mjeseca Guido Strebel, tehnički direktor austrijske tvrtke Paul Green, koja godišnje proizvede dva milijuna pari ženske obuće. Želja mu se i ostvarila. Gospodarska škola Čakovec od ove će godine ponovno, nakon sedam godina, upisivati obućare!

Ravnateljica Sabrina Blajda kaže da su spremni upisati skupinu učenika za zanimanje obućar, koje je ugašeno prije sedam godina zbog slabog interesa. - Dobili smo pisma namjere iz dviju tvrtki koje su izrazile spremnost za zapošljavanje obućara, a dobili smo i podršku Hrvatske gospodarske komore, Županije i HZZ-a. Cilj nam je upisati desetak učenika - kaže S. Blajda.

Pismo namjere poslale su tvrtke Meiso iz Goričana, koja surađuje s Paul Greenom, i Haix obuća iz Male Subotice, tvrtka u njemačkom vlasništvu. Tvrtke su spremne i na stipendiranje učenika, svjesne da će im stručni radnici i te kako trebati. Paul Green u Prelogu planira graditi tvornicu i logistički centar, za što će mu iduće godine trebati dvjestorinjak radnika! Zanimljivo je da je Gospodarska škola prije dvije godine zatražila od resornog ministarstva dozvolu za upis obućara, no iz Zagreba je stigla odbijenica. Država je zaustavila nova zapošljavanja u školama, pa je projekt završio u ladici. No, uz podršku tvrtki i ustanova, očekuje se da dopusnica ovaj put neće izostati. Obućari su u Međimurju deficiratno zanimanje, isto kao i zidari, tesari, konobari, kovinotokari, krojači... S druge strane, velik broj ekonomista i tehničara svih vrsta teško dolazi do posla.

- Na tržištu rada postoji i višak agroturističkih tehničara koji se ipak upisuju iz godine u godinu, što osobno ne razumijem jer nema pokazatelja o tome tko ih treba - kaže pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanju, kulturu i sport mr.sc. Sonja Tošić-Grlač. Upozorava da bi se više trebali povezati gospodarstvo i obrazovanje jer sustav školstva, na žalost, nije prilagođen potrebama gospodarstva. Jedno od rješenja je i uvođenje novih programa, poput ovog za obučare. Ove godine osnovnu školu završava oko 1300 učenika.

 Od zanimanja za koja je potrebna visoka stručna sprema, najviše nezaposlenih je diplomiranih učitelja, pravnika i ekonomista, a najtraženiji su liječnici, diplomirani inženjeri strojarstva, elektrotehnike...

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!