mjesto za top banner

15. KOLOVOZA 2012. 16:47h

Obilježeno 200 godina tvrđave Imperijal na Srđu

Tvrđava Imperijal na Srđu, Dubrovnik

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Dvjestota godišnjica tvrđave Imperijal na Srđu, simbola herojske obrane grada Dubrovnika od srpsko-crnogorske agresije 1991. te dvadeseta obljetnica oslobođenja juga Hrvatske 1992., obilježena je danas prigodnim programom u organizaciji Francuske alijanse Dubrovnik i dubrovačkog Muzeja suvremene povijesti.

U sklopu programa organiziran je stručni osvrt na povijest tvrđave te obilazak Muzeja Domovinskog rata pod vodstvom voditeljice muzeja Varine Jurice Turk.

Tvrđava Imperijal na Srđu počela se graditi 1806. godine za vrijeme francuske okupacije Dubrovnika i bila je završena 1812., i to 15. kolovoza, na rođendan tadašnjeg francuskog vojskovođe Napoleona.

Tijekom Domovinskog rata tvrđava Imperijal postala je simbol obrane Dubrovnika i hrvatskog juga. Tu se 6. prosinca 1991. godine odigrala i presudna bitka koja je promijenila tijek Domovinskog rata na dubrovačkom području, kada su se malobrojni ali hrabri hrvatski branitelji uspjeli oduprijeti napadima srpsko-crnogorskog agresora i zadati mu odlučan udarac.

Od 2008. godine u tvrđavi je postavljena izložba "Dubrovnik u Domovinskom ratu" koju je prošle godine vidjelo više od 52 tisuće posjetitelja. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!