mjesto za top banner

7. RUJNA 2013. 18:05h

Obilježena 70-godišnjica brigade Braća Radić koja je oslobađala Zagreb

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U organizaciji saveza i udruga antifašističkih boraca i antifašista danas je u Ludbreškom Ivancu na Kalniku svečano obilježena 70. obljetnica osnivanja Brigade Braća Radić, koja je u svibnju 1945. sudjelovala u oslobađanju Zagreba.

Pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije više od 200 okupljenih, među kojima su bili i mladi osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, prisjetili su se oslobađanja Zagreba na samom kraju Drugog svjetskog rata, te Udarne brigade Braća Radić koja je 9. svibnja 1945. u svom cijelom sastavu marševskim korakom od Maksimira do Jelačićeva trga ponosno ušla u središe Zagreba.

Organizacijski Odbor proslave priopćio je kako su vijence uz spomenik u Ludbreškom Ivancu položila brojna izaslanstva. Tako je u ime Predsjednika Republike vijenac položio načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić, a vijence u položila i izaslanstva Hrvatskog sabora, Saveza antifašističkih boraca RH i Grada Zagreba, gradova i županija, udruga antifašista, Srpskog narodnog vijeća i druga.

Za okupljenu mladež je školski sat o partizanskom životu u toj brigadi održao je njezin borac, 86-godišnji Pavle Gaži.

U umjetničkom programu među ostalima je nastupila i operna diva, mezzosopranistica Barbara Othman, izvedbom a capella skladbe "Šume, šume", kao i Društvo izvornog folklora Ludbreškog Ivanca i Puhački orkestar grada Koprivnice, stoji u priopćenju. 

(Hina)
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!