mjesto za top banner

1. VELJAE 2011. 18:46h

Novi načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić, osumnjičen za Topničke dnevnike

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Drago Lovrić bit će novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, odlučili su predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik RH Ivo Josipović, koji su se sastali u Banskim dvorima. Na zajedničkoj konferenciji za novinare Kosor je obavijestila da će prijedlog za imenovanje Lovrića biti na sjednici Vlade, a zatim odobrenje treba dobiti od saborskog Odbora za obranu.

– Pretpostavljam da će se to riješiti početkom sljedećega tjedna – rekla je Kosor.

Lovrić će na toj poziciji zamijeniti Josipa Lucića, koji je na mjestu načelnika GSOS-a od 2003. godine. Josipović je zahvalio Luciću na dugogodišnjem predanom radu i doprinosu na području oružanih snaga. Samo je izvijestio da Lucić prelazi na novu dužnost, ali nije rekao gdje.

– Lovrić je školovan za taj posao, hrvatski je branitelj i osoba je koja dolazi na čelo u vrijeme kada i nakon ulaska u NATO treba donijeti niz novih važnih odluka.

Inače, pomalo čudi imenovanje Lovrića za načelnika Glavnog stožera s obzirom da je on bio osumnjičen za nestanak takozvanih ''topničkih dnevnika'' iz vremena oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Oluja. Naime, 2009. godine Vojna policija je sumnjičila generala bojnika Dragu Lovrića, tadašnjeg hrvatskog vojnog predstavnika pri NATO-ovoj misiji u Bruxellesu,

Tijekom istrage Vojna je policija došla do spoznaje koja upućuje da se u Upravi za operativne poslove Glavnog stožera OS RH, koja je odgovorna za čuvanje ratne građe, dogodila krađa dokumentacije o topničkom djelovanju.

Krađa se navodno dogodila u razdoblju od 2000. do 2003. godine, kada je Lovrić bio načelnik Uprave za operativne poslove. Osim njega u informaciji upućenoj Ministarstvu pravosuđa stoji da se za utvrđene propuste terete i druge osobe.

Podsjetimo, takozvani ''topnički dnevnici'', za koje se tvrdi da nisu postojali, a koje zahtjeva Haaški sud još su uvijek predmet koji nam se spočitava i na kojem Serge Brammertz ustraje kao uvjet ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Kosor je obavijestila i da je s predsjednikom razgovarala o istrazi vezanoj za nesreću dvaju MIG-ova.

– Očekujemo završetak istrage i da Povjerenstvo izađe pred javnost s tim rezultatima – rekla je Kosor.

Premijerka i predsjednik izvijestili su i o dobrim i konsstruktivnim razgovorima s predsjedništvom BiH koji su dva dana bili u posjetu RH. Na novinarsko pitanje o lošim pokazateljima revizije u MORH-u 2009. godine, Kosor je rekla da ju je novi ministar obrane Davor Božinović izvijestio kako je već poduzeo određene korake vezane za racionalizaciju u poslovanju i ukidanje nepravilnosti u radu.

Što se pak tiče snimki o vojnicima u Afganistanu, Josipović je istaknuo da je poznato kako je riječ o misiji koja nosi rizike.

– Prostor Afganistana ratno je područje, a naši vojnici imaju dobru opremljenost i obuku. Mora svima biti jasno da takve operacije nisu bez rizika – rekao je Josipović. Kosor je to potvrdila i izvijestila da su tražili dodatna izvješća vezana za te snimke.

Kosor: Važni su mi prije svega rezultati Miloševićeva rada

S obzirom da su pojedini mediji nakon imenovanja novog potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića krenuli u sumnje oko revizije Pastora i namještanja posla od Vlade toj tvrtki u kojoj Milošević ima udjel, Kosor je rekla da nju prije svega zanimaju rezultati njegova rada.

- A za sada sam zadovoljna. Njega su mi preporučili ljudi iz HUP-a i napomenuli kako je on osoba koja može pokrenuti 30 projekata, a i više od toga. Važno mi je što Milošević zna – rekla je Kosor.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!