mjesto za top banner

26. OUJKA 2011. 16:03h

Nove riječi u hrvatskom jeziku: ispraznica, osjećajnik i parkomat

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ispraznica je najbolja nova hrvatska riječ koja bi trebala zamijeniti tuđicu floskula, a za koju je njen autor Vinko Vukadin, poduzetnik iz Graza, u Lipiku primio nagradu "Dr. Ivan Šreter".

Odluka je to povjerenstva časopisa Jezik nakon provedenog javnog natječaja na koji se javilo dvjestotinjak natjecatelja s tri stotine prijedloga novih hrvatskih riječi.

- Jezik je odraz identiteta, povijesti, kulture i osobnbosti svakoga od nas, odnosno svakoga naroda. Onoga trenutka kada počnemo prihvaćati tuđice i zanemarivati svoj jezik, gubimo identitet i nestajemo kao narod pa je stoga ovaj natječaj iznimno važan - kazao je V. Vukadin.

Natječaj za novu hrvatsku riječ, koji ima cilj razvijati pozitivno ozračje za stvaranje i prihvaćanje novih riječi te promišljati o jačanju hrvatske jezične kulture, prvi je put raspisan 1993. godine na inicijativu akademika Stjepana Babića. Među prvim nagrađenim riječima u to je vrijeme bila riječ osobnica (umjesto osobna iskaznica), a poslije su se često spominjale riječi smećnjak (kanta za smeće), raskružje (kružni tok), naplatnica (naplatna kućica), daljinac (daljinski upravljač) i druge.

Od 2006. godine pokrovitelj natječaja je Zaklada koja nosi naziv po pakračko-lipičkom liječniku Ivanu Šreteru, koji je politički progonjen zbog promicanja hrvatskog jezika.

- Neke riječi koje su proteklih godina nagrađivane kao npr. uspornik umjesto "ležeći policajac" prihvaćene su u svakodnevnom govoru dok neke druge nisu no, nije bitan broj prihvaćenih riječi nego je bitno da imamo osjećaj kako je potrebno misliti o očuvanju svog jezika - kazako je akademik Babić.

Drugu nagradu za najbolju novu hrvatsku riječ osvojila je Silvana Bamba-Listeš, profesorica iz Splita koja smatra da bi izraz emotikon trebalo zamijeniti s riječi osjećajnik. Treće mjesto je pripalo policajki iz Zagreba Marti Pribanić za riječ parkomat kao zamjenu za izraz 'automat za naplatu parkiranja'.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!