mjesto za top banner

20. LIPNJA 2012. 14:45h

Neven Mimica na konferenciji UN-a u Rio de Janeiru

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom vlade Nevenom Mimicom sudjeluje na konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju Rio+20, koja se od 20. do 22. lipnja održava u Rio de Janeiru, priopćilo je u srijedu inistarstvo zaštite okoliša i prirode.

"UN konferencija Rio+20 nastavak je rada na institucionalnom okviru za održivi razvoj koji ima za cilj usvajanje dokumenta 'Budućnost kakvu želimo' koji će obnoviti privrženost međunarodne zajednice ciljevima održivog razvoja i stvoriti temelj za izgradnju zelenog gospodarstva na globalnoj razini", navodi ministarstvo.

Ističe da će se potpredsjednik vlade Mimica obratiti skupu na 5. plenarnom sastanku, na kojem će izložiti stajališta Republike Hrvatske o viziji daljnjeg jačanja koncepta održivog razvoja u okviru UN-a. Hrvatska smatra da je ozelenjavanje gospodarstva neophodno u promicanju učinkovitog korištenja resursa i održive proizvodnje i potrošnje, pravednog rasta, otvaranju novih radnih mjesta koja poštuju ljudsko zdravlje.

"Stoga se Hrvatska zalaže da završni dokument sadrži konkretne ciljeve i mjere koje će obuhvatiti sva tri stupa održivog razvitka, kako bi se zaštitio okoliš i resursi i poboljšao socijalni status ljudi. U svom obraćanju potpredsjednik Vlade RH Mimica istaknut će da se načela zelenog gospodarstva trebaju primijeniti i na plavo gospodarstvo kako bi se zaštitili morski resursi i obalno područje", ističe Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Navodi kako će se Mimica osvrnuti i na "potrebu jačanja međunarodne institucijske infrastrukture kako bi se osigurala provedba održivog razvoja. Hrvatska također podržava ideju da program UN-a za okoliš (UNEP) preraste u specijaliziranu agenciju UN-a kako bi se ojačao okolišni stup održivog razvitka".

"Ova konferencija održava se na 20. godišnjicu konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Riju i na 10. godišnjicu svjetskog sastanka na vrhu o održivom razvitku u Johannesburgu. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!