mjesto za top banner

15. RUJNA 2012. 16:25h

Neuspješno mirenje Vlade i sindikata: Raskid Kolektivnog, režu se plaće?

vlada

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predstavnici vlade i četiriju sindikata javnih službi danas su neuspješno završili postupak mirenja o prijedlogu Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, nakon čega su iz vlade najavili otkazivanje TKU-a i "korištenje zakonskih mogućnosti" za održavanje proračuna u predviđenom okviru, što uključuje i moguće rezanje plaća.

Budući da su sindikati osnovnih i srednjih škola, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara, pozivajući se na referendumsku odluku velike većine svojih članova, odbili vladin prijedlog da potpisivanjem Dodatka TKU-u pristanu na smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća, vlada će ubrzo otkazati postojeći TKU koji će vrijediti još samo tri mjeseca te početi pregovore o novom TKU-u.

Istodobno, vlada će iskoristiti svoje ovlasti da u proračunu uštedi još 700 milijuna kuna na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama, naglasio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, no nije htio odgovoriti znači li to da će zaposlenima u javnim službama biti smanjene plaće za 10 posto, kao što je to ranije najavljeno.

Vlada može svima zaposlenima u prosvjeti, zdravstvu, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi linearno smanjiti plaće za 10 posto, no može i preko koeficijenata smanjiti plaće samo "neposlušnim" djelatnostima, a ne dirati ih onima koji su pristali odreći se materijalnih prava.

Po najavi iz vladina tabora, u novom TKU-u sindikatima javnih službi bit će ponuđeno isto što su potpisali sindikati državnih službi, da ostanu bez dviju božićnica i jednog regresa, te s manjim jubilarnim nagradama, dnevnicama i naknadama za prijevoz, u zamjenu za očuvanje plaća, četverogodišnji TKU i mogućnost pregovora o povećanju materijalnih prava kada Hrvatska izađe iz krize.

Današnji sastanak prošao je uz povišene tonove, budući da je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nazvao članove vladina pregovaračkog odbora "bezveznjacima" koji ne mogu donositi nikakve odluke bez ministra financija Slavka Linića.

Vladina strana bez Linića nije bila u stanju samostalno donositi prosudbe i odluke, tako da su ovo bili "navodni pregovori" bez mogućnosti racionalnog razgovora na temelju argumenata, ustvrdio je pred novinarima iznervirani Ribić koji je napao Mrsića da su mu pregovori sa sindikatima "strano područje" i poručio mu da sindikalci "nisu njegovi pacijenti".

Šef vladina pregovaračkog odobora, potpredsjednik vlade Neven Mimica odgovorio je Ribiću da sindikate smatra partnerima u kolektivnim pregovorima, ali ne može prihvatiti njihov zahtjev da im se materijalna prava, koja bi se sada smanjila, retroaktivno isplate. Pritom je poručio da diskvalifikacije na račun vladinih pregovarača ne mogu pridonijeti partnerskim odnosima niti socijalnom dijalogu.

<< Vlada bi u ponedjeljak mogla raskinuti Temeljni kolektivni ugovor? >>

U vladinom timu smatraju da su čelnici tih četiriju sindikata otpočetka odugovlačili pregovore i nastojali da se ne postigne nikakav dogovor, kako bi što duže zadržali neka prava koja nisu sadržana samo u TKU-u, nego i u granskim kolektivnim ugovorima. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!