mjesto za top banner

9. STUDENOG 2013. 09:48h

Nemamo niti jedan projekt za fond od 450 milijuna eura

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić (HDZ) izjavila je kako je nakon ulaska u Europsku uniju u drugom polugodištu ove godine Hrvatskoj dodijeljeno 450 milijuna eura iz EU fondova, ali od toga dosad nismo ništa iskoristili jer nema nijednog raspisanog natječaja ni projekta koji 'vuče' taj Istodobno, od 1. srpnja do sada uplatili smo oko 100 milijuna eura u europski proračun, a nismo iskoristili ništa od 450 milijuna eura, rekla je sinoć Maletić na konferenciji za novinare u Splitu pod nazivom 'Izazovi korištenja EU fondova u Splitsko-dalmatinskoj županiji'.

Podsjetila je kako iz Vlade RH poručuju da se koristi novac iz IPA programa, to jest iz pretpristupnih fondova.

'Ali IPA novac je iz nekog drugog vremena, kada nismo imali obvezu uplate u europski proračun', istaknula je Maletić.

Posebice je kritizirala potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića.

Katastrofalna je Grčićeva izjava da sada ima projekata pripremljenih za 550 milijuna eura iz fondova EU-a te da za 2014. godinu nema takvih projekata jer za njihovu pripremu treba dvije godine, a prošla vlada (HDZ) nije radila na tomu, rekla je, dodajući da Grčić zaboravlja kako je upravo on na vlasti gotovo dvije godine i da je trebao 2012. i 2013. godinu iskoristiti za pripremu projekata za 2014. godinu.

'Zabrinjava me takva Grčićeva izjava i ona je ispod razine razumijevanja problema', rekla je Maletić.


Po njezinim riječima, korištenje novca iz EU fondova nije stvar političke opcije u Hrvatskoj, nego razvoja zemlje i perpektive mladih.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!