mjesto za top banner

11. SRPNJA 2012. 19:41h

Nastavljeno suđenje Vlahušiću i Vićanu za zloporabu položaja

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Na Županijskome sudu u Splitu nastavljeno je danas suđenje dubrovačkome gradonačelniku Andri Vlahušiću i njegovu koalicijskom partneru Peri Vićanu, koje USKOK-ova optužnica tereti za zloporabu položaja i ovlasti u kupoprodaji nekretnine na otoku Šipanu.

Svjedočili su tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić i član Malog vijeća tog društva Hrvoje Macan, koji su nekoliko sati govorili o ulozi tog društva u nakani grada Dubrovnika da kupi nekretninu na otoku Šipanu od "Dubrovačkog primorja", tvrtke čiji je vlasnik Pero Vićan, koji je ujedno i gradski vijećnik.

Niko Kapetanić rekao je kako je Društvo prijatelja dubrovačke starine udruga koja upravlja s oko dva kilometra gradskih zidina koje su u vlasništvu grada. Istaknuo je da je krajem 2009. godine između tog društva i grada sklopljen ugovor po kojemu, nakon što se odbije PDV, polovica novca od prodaje ulaznica posjetiteljima Dubrovačkih zidina pripada društvu, a druga polovica gradu te da društvo snosi troškove održavanja zidina.

Po Kapetanićevim riječima, tim je ugovorom planirano da za 2010. od prihoda ostvarenog prodajom ulaznica društvu i gradu Dubrovniku pripadne po 15 milijuna kuna te je društvo, odmah nakon sklapanja ugovora, kao predujam uplatilo milijun kuna, koji je pripadao gradu, Vićanovoj tvrtki od koje grad kupuje nekretninu na otoku Šipanu.

"Malo vijeće Društva prijatelja dubrovačke starine 26. travnja 2010., na temelju dopisa iz grada da se u vezi s kupoprodajom nekretnina na otoku Šipanu kojim se traži uplata još milijun kuna, prvobitno je odlučilo to uplatiti, ali je gradonačelnik Andro Vlahušić intervenirao i zatražio da se taj iznos ne uplaćuje i mi ga nismo uplatili", rekao je Kapetanić.

Prvooptuženi Vlahušić upitao je Kapetanića kako se on mogao složiti s uplatom dodatnih milijun kuna iako na dopisu iz grada ne stoji kome treba uplatiti.

Kapetanić je odgovorio kako u Društvu prijatelja dubrovačke starine postoji hijerarhija te da je on postupio po naputcima tadašnjega predsjednika društva Denisa Orlića koji je, kako je rekao, članove Malog vijeća izvijestio da je o svemu razgovarao s Vićanom te se podrazumijeva da dodatni milijun kuna, iako to nije navedeno u dopisu grada, treba uplatiti Vićanovoj tvrtki kojoj je već uplaćen milijun kuna za kupnju nekretnine na Šipanu. Kapetanić je rekao kako tada nije razmišljao je li Vićan u sukobu interesa iako je bio vlasnik nekretnine na Šipanu koja se prodaje gradu, a ujedno i gradski vijećnik i član vladajuće koalicije koja je donosila odluke u tom gradu.

Član Malog vijeća Hrvoje Macan, koji je od lipnja 2010. do svibnja 2012. bio predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, rekao je danas kako je, nakon preuzimanja dužnosti predsjednika, zajedno sa suradnicima razgovarao s gradonačelnikom Vlahušićem o kupoprodaji nekretnine na otoku Šipanu.

"U tom razgovoru Vlahušić je opovrgnuo da je potpisao bilo kakav zahtjev grada Društvu prijatelja dubrovačke starine da se Vićanovoj tvrtki 'Dubrovačkom primorju' uplati ukupno dva milijuna kuna za kupnju nekretnine na otoku Šipanu te je izrazio sumnju da mu je to Vićan podmetnuo", rekao je Macan i dodao kako je Vlahušić tada rekao da će - utvrdi li da mu je to Vićan podmetnuo - poduzeti mjere i isključiti ga iz svih odbora i tijela.

Vlahušića USKOK-ova optužnica tereti za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki "Dubrovačkon primorju", to jest da je kao dubrovački gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i da je Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna. Vićan se tereti da je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti kako bi grad Dubrovnik od njegove tvrtke "Dubrovačkog primorja" kupio nekretninu na Šipanu.

Suđenje se nastavlja sutra. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!