mjesto za top banner

23. KOLOVOZA 2012. 19:29h

Nastavlja se postupak mirenja Vlade i "neposlušnih" sindikata

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Postupak mirenja Vlade i četiri sindikata javnih službi koji su odbili potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) se nastavlja i novi će se sastanak održati u ponedjeljak, priopćeno je iz Vlade nakon današnjeg sastanka radi provođenja postupka mirenja.

"Danas je u Banskim dvorima održan sastanak radi provođenja postupka mirenja. Dogovoreno je da se postupak mirenja nastavlja, a sljedeći sastanak održat će se u ponedjeljak, 27. kolovoza ove godine, u 14,00 sati, u zgradi Vlade Republike Hrvatske", kratko su u priopćenju izvijestili iz Odnosa s javnošću Vlade.

Današnji je sastanak, održan na poziv miriteljice Danice Lisičar, trajao nešto više od dva sata, a nakon njega sudionici nisu davali izjave, tek je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kratko kazao kako će se novi sastanak održati u ponedjeljak.

Vlada sa četiri od osam sindikata javnih službi nije uspjela dogovoriti izmjene TKU-a, a ta četiri sindikata - Sindikat hrvatskih učitelja, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja - nisu pristala ni na arbitražu, pa je Vlada početkom kolovoza najavila otkazivanje TKU i zadužila Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da pokrene postupak mirenja.

Četri sindikata javnih službi odbila su potpisati dopune TKU kojima se regulira neisplata određenih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini (neisplata božićnice u ovoj i idućoj godini, regresa iduće godine, smanjenje dnevnice, promjene vezano za jubilarne nagrade i naknadu za prijevoz), ako im Vlada ne zajamči retroaktivnu isplatu materijalnih prava kojih bi se izmjenama odrekli, a smatraju i kako se o svemu treba izjasniti njihovo članstvo na referendumu. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!