mjesto za top banner

7. RUJNA 2013. 18:18h

NAKON UTAKMICE: Udruga branitelja od Jovanovića traži hitnu ostavku

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Udruga hrvatskih branitelja 1990-1996 RH oštro je osudila nereagiranje ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića, na divljačko ponašanje srpskih navijača za vrijeme jučerašnje nogometne utakmice. Iz udruge smatraju kako paljenje hrvatske zastave, natpis Vukovar na ćirilici, fučkanje na hrvatsku himnu, pogrdni povici i druge provokacije ne mogu biti dio folklora, te da je ministar, kao predstavnik hrvatske vlasti, bio dužan takvo stanje osuditi nakon utakmice. Prema udruzi ministar Jovanović više nije poželjni član Vlade Republike Hrvatske, te traže njegovu hitnu i neopozivu ostavku. 

Dopis pročitajte u cijelosti.

Poštovani, 

06. rujna 2013. godine na beogradskoj Marakani odigrana je nogometna utakmica između reprezentacija Srbije i Hrvatske. Na toj ste utakmici bili gost i Vi, kao hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta, čime ste predstavljali Republiku Hrvatsku. 

Ministre, problem s ovom utakmicom nije konačni rezultat, niti igra naših nogometaša, već ponašanje domaćih navijača na stadionu. Iako su se očekivale provokacije, srpski navijači nadmašili su sami sebe. Kao uvertiru počeli su pjevati četničke pjesme sat vremena prije početka utakmice, za vrijeme sviranja hrvatske himne toliko su zviždali i vikali da se himna nije čula, tijekom cijele utakmice skandirali su pogrdne i divljačke parole „J..i Ustašu!“, „Ubi Ustašu“ i slične.  Vrhunac provokacije bila je zastava s napisanom riječi VUKOVAR na ćirilici te paljenje zastave Republike Hrvatske. 

I to bi bio problem koji bi naša diplomacija trebala rješavati sa srpskom, da na navedenoj utakmici kao gost u publici niste bili i Vi, ministre Jovanoviću. Prije utakmice izjavili ste kako je utakmica koja slijedi „praznik sporta“, a nakon utakmice i svih navedenih provokacija na njoj samo ste izrekli nekoliko rečenica o srpskom ministru sporta Vanji Udovičiću. Ni slova osude prema ponašanju srpskih navijača?!

Ministre Jovanoviću, ne možemo vjerovati da vam nije zasmetalo divljačko ponašanje srpskih navijača na stadionu te njihovo vrijeđanje Republike Hrvatske i svih Hrvata!! Da se je to dogodilo kod nas i od strane naših hrvatskih navijača oglasili bi se u Vašem već poznatom stilu svima nama putem svih hrvatskih medija i osuđivali sve što je Hrvatsko.  Vaša dužnost je da kao hrvatski ministar ( što Vi očito niste ) služite hrvatskom narodu te branite hrvatske interese uvijek i svuda. Nedopustiva je vaša šutnja i toleriranje verbalnih napada razularenih srpskih navijača!! Ako već niste imali hrabrosti komentirati isto odmah nakon utakmice, nije nam jasno zašto to niste učinili kasnije, kad ste bili u sigurnosti hotelske sobe( ako Vam je sigurnost  bila uopće potrebna ) ili povratkom u Hrvatsku.

Od početka vašeg mandata kao hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta, svojim odlukama konstantno izazivate nezadovoljstvo velikog dijela hrvatskog naroda, ali sada ste prevršili svaku mjeru i pokazali svoju pravu stranu ! Svojim nereagiranjem u javnosti na ponašanje srpskih navijača na utakmici definitivno ste pokazali (i dokazali) da ne volite Hrvatsku i da ne želite braniti njene interese, a dok sa druge strane hrvatski sport prozivate i nazivate koje kakvim pogrdnim riječima.

Slijedom navedenog, smatramo da niste više poželjni biti ministar i član Vlade Republike Hrvatske, te od vas zahtijevamo HITNU neopozivu ostavku.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!