mjesto za top banner

9. KOLOVOZA 2012. 14:25h

Nakon 150 godina konačno obnova pročelja osječkog HNK-a

Zgrada HNK u Osijeku.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Obnova pročelja osječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta, u koju će biti uloženo oko 2,5 milijuna kuna, a trebala bi završiti 2014., prva je nakon izgradnje tog kazališta 1865. godine.

Po riječima intendanta Božidara Šnajdera, postavljene su skele i obavlja se sondiranje zgrade s koje će potpuno biti uklonjene sve boje do opeke, a nova boja bit će ista kao original iz doba izgradnje. To će utvrditi stručnjaci jer je zgrada pod zaštitom kao nulti spomenik kulture, rekao je u razgovoru za Hinu Šnajder.

Objasnio je kako će se obaviti i temeljita obnova i rekonstrukcija "drvenarije", ulaznih vrata, prozora te balkona od mramora. Sada je prekriven bojama, no sve će biti uklonjeno i vraćeno u prvobitni izgled. Za istraživačke radove izdvojeno je oko sto tisuća kuna.

Dogovoreno je financiranje kompletne obnove pročelja za 2,5 milijuna kuna, s tim da će Ministarstvo kulture osigurati 50 posto novca, a po 25 posto osigurat će osnivači - grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Ove godine to je ministarstvo osiguralo prvih 400 tisuća kuna, a isto toliko grad i županija.

Šnajder je rekao da će se istodobno obnavljati pročelje dijela zgrade u sklopu Hrvatskoga narodnog kazališta koji je od 1998. u najmu McDonaldsa.

Također je rekao kako s vlasnikom pregovaraju o finaciranju obnove te je izrazio nadu da tu neće biti problema, ali, dodao je, ako se vlasnik ogluši na te zahtjeve, morat će to rješavati pravnim putem budući da je riječ o dijelu zgrade koja je spomenik kulture nulte kategorije. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!