mjesto za top banner

6. KOLOVOZA 2012. 15:32h

Najveća zapljena skimming opreme u Hrvatskoj, uhićen Makedonac

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Pedesetšestogodišnji makedonski državljanin pritvoren je zbog kaznenog djela računalne prijevare jer je za skoro 15 tisuća kuna oštetio račune dvojice državljana Hrvatske, a kod njega je pronađeno i 14 uređaja za snimanje magnetnih zapisa s platnih kartica tzv. skimmera što su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske ocijenili najvećom zapljenom skimming opreme u Hrvatskoj, dok se razmjeri štete još utvrđuju.

Riječ je o koordiniranoj akciji Odjela organiziranog kriminaliteta splitske policije, Policijskih postaja Makarska i Hvar, te MUP-a čiji su djelatnici u petak uhitili 56-godišnjeg Makedonca osumnjičivši ga za računalnu prijevaru.

On je, stoji u kaznenoj prijavi, 31. srpnja ove godine u makarskoj poslovnici OTP banke d.d. Zadar na postavljenom bankomatu postavio uređaj za snimanje magnetnih zapisa s platnih kartica tzv. skimmer putem kojeg je prikupio podatke o brojevima računa s većeg broja platnih kartica koje su vlasnici koristili dok je uređaj bio postavljen na bankomatu. Osim skimmera, kradljivac je na bankomatu postavio i kameru za snimanje PIN-ova klijenata banke pa je te podatke, zahvaljujući krivotvorenim platnim karticama, naknadno iskoristio za podizanje novca u Tanzaniji.

Policija je pregledala i njegovo osobno vozilo te pronašla 14 skimmera, četiri prilagođena dijela bankomata za izlaz novca sa ugrađenom mikro kamerom, maske bankomata sa prilagođenim otvorom za mikro kameru, zatim veći broj elektroničkih sklopova koji služe za izradu skimmera, više USB kablova i drugu prateću opremu, te pomagala za korištenje skimmera kao i dva notebooka i više komada USB stickova.

"To je najveća zapljena skimmer opreme u Hrvatskoj. Sumnjamo da je uhićeni imao pomagače, kao i da je oštećen veći broj klijenata, no to još utvrđujemo. Za takva kaznena djela cijela jadranska obala je plodno tlo za počinitelje jer se u ljetno vrijeme tu nalazi najviše turista koji se koriste bankomatima. Inače, jugoistok Europe je žarište skimmer kriminaliteta. Mi smo lani imali 102 slučaja skimminga od čega je samo šest počinjeno u unutrašnjosti Hrvatske, a sve ostalo na obali", kazao je Željko Brkić iz MUP-a. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!