mjesto za top banner

CRNA LISTA POSLODAVACA

28. LISTOPADA 2008. 13:51h

Nagrađeni Boxmark pobjednik u kršenju prava

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Poduzeće koje je Vlada nagradila kao ulagača s najvećim brojem novozaposlenih uporno krši prava svojih radnika, tvrde iz Sindikata tekstila.

Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske (TOKG) započeo je s izradom crne liste poslodavaca koji krše temeljna ljudska prava, zbog čega im država ne bi smjela dodijeliti poticajna sredstva.

Na crnu listu Sindikata poduzetnici su dospjeli kršeći prava radnika, dugovanjem plaća radnicima ili članarine sindikatu, ili pak oni koji su dali otkaz svojim sindikalnim povjerenicima. Vrijedi spomenuti i da je riječ o poduzetnicima koji svojim radnicima ne plaćaju niti minimalac za 220 sati rada mjesečno, tvrde u Sindikatu.

-.--.-
Crna lista podijeljena je na strane i domaće ulagače, a na vrhu strane crne liste našla se tvrtka Boxmark Varaždin koju je upravo jučer pri dodjeli nagrada za Ulagača godine 2008., koja je pod pokroviteljstvom Vlade, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec nagradio nazivom Ulagača s najvećim brojem novozaposlenih.

Zgražanje sindikata

U TOKG-u izražavaju svoje zgražanje ovakvim činom Vlade, koja bi trebala znati da nema natječaja bez socijalnog dijaloga.

- Oni su otvorili najviše radnih mjesta, ali pitaju li se kako je tim ljudima koji tamo rade – rekla je predsjednica Sindikata Svjetlana Šokčević.

Protiv tvrtke Boxmark, Sindikat je podnio kaznenu prijavu jer su od svojih radnika tražili da ne budu u sindikatu.

- Hvale se zapošljavanjem velikog broja radnika, a da ne uzimaju u obzir kršenje temeljnih ljudskih prava, a u isto vrijeme im ne bi palo na pamet činiti takvo što u vlastitoj državi – kazao je Josip Zidanić, zamjenik predsjednice Sindikata.

Prava krše i domaće i strane tvrtke

Benetton u Osijeku, kao i njegovih 30 kooperanata iz Istre i Slavonije, na svim su crnim listama za najslabije plaćeni rad, a kooperanti kažu kako je Benetton taj koji im ne dopušta plaćanje minimalca svojim radnicima.

Od domaćih poduzetnika izdvojen je Inkop Poznanovec kao tvrtka koja krši sva moguća ljudska prava, ali i krivotvori izjave kako bi se javljali na natječaje.

Prema podacima Sindikata, domaće tvrtke Iteks Ilok i Emka Pregrada jednako tako odstupaju od svih sindikalnih i ljudskih prava radnika, a upravo tvrtki Emka Pregrade direktorica je Marija Šutina, koja je ujedno i predsjednica Udruga tekstilne i kožne industrije pri HUP-u.

-.--.-
Strane tvrtke Haix, Osijek konfekcija i Tvornica obuće u Vodnjanu Sindikat proziva kao jednako revne u kršenju ljudskih prava, pa tako nakon nepotpisivanja kolektivnog ugovora radnike ostavljaju bez posla kada odluče promijeniti lokaciju, ili svojim radnicima brane članstvo u sindikatu, ili se posluže državnom potporom bez da se vrate u Hrvatsku, ili pak sve zajedno.

Strogi kriteriji dodjele poticaja

Sindikat je zato najavio kako će se zalagati za stroge kriterije pri dodjeli sredstava državnih potpora poduzećima u ovom sektoru, jer i prema europskim zakonima u ovoj se industriji ne smiju događati nikakve promjene koje bi bile na štetu ljudskih prava.

Ovogodišnji natječaj bit će različit od natječaja prethodne tri godine, i u tome što će sredstva biti dodijeljena manjem broju poduzetnika, koji će morati 25 posto od ukupnih opravdanih troškova pokriti iz vlastitih sredstava. Za dodjeljivanje regionalnih potpora, Hrvatska će biti podijeljena u tri regije prema europskom modelu, odnosno na Sjeverozapadnu, Panonsku i Jadransku.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!