mjesto za top banner

5. SVIBNJA 2012. 13:19h

Načelnik Škabrnje: Nemam ništa protiv Cigana, dapače, dao bih im nagradu!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Protiv načelnika općine Škabrnja Luke Škare podnesena je prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira, dok se neslužbeno spominje mogućnost kaznene prijave zbog rasne diskriminacije i huškanja mještana i verbalni napad na Rome.

"Ja sam bio na razgovoru i optužen sam da sam rekao 'pričekajmo dok ode policija pa juriš pa ćemo ih pobit'. Jedino što sam rekao mojim dečkima tamo iz sela koji su vlasnici zemlje je 'maknite se da policija svoj posao obavlja'. Optužen je donačelnik od tog istog Roma. Mediji vjeruju njemu, vjeruje mu i državna vlast, Vlada i svi", rekao je Škara za zadarski Novi radio dodavši kako su romske obitelji same donijele odluku da odu.

"Ona dva ekscesa, toga ima svugdje u svijetu. Dva luda, pijana mogu reći nešto što ne valja. Oni su se bili dogovorili, zato je onaj prolaz i ostavljen, da izvole naći prolaz od onoga tko im je prodao zemlju ili ako neće, ostat će zagrađeni. Mene su zvali kao načelnika da je tu prisustvujem tome hoće li otići ili neće i oni su sami donijeli odluku da odu", kaže načelnik općine Škabrnja.

"Cijela Hrvatska nas osuđuje, a zapravo ne znaju o čemu se radi“, dodao je.

"Hrvatska nema veze, nemaju novinari, nemaju ni ministri, oni ne znaju jer su usidreni po deset stanova gore po Zagrebu i što oni znaju što je prostorni plan, što je kuća, što je dozvola. Ja sam ogorčen, ogorčen na sve, ali sam pametniji 100 puta od njih - donesi lijepo dozvolu, nosi papir. Mi smo potrošili milijun kuna na urbanistički plan i on donese tamo smeće da drži. Ima livada, ima ih koliko hoćeš u drugim mjestima. Zašto se plaća zaštita okoliša, grade tvornica nego zato", pita se Škara dodavši kako bi, da se njega pita, Romima trebalo dati posebnu nagradu jer rade posao koji nitko drugi ne želi raditi.

"Ja nemam ništa protiv Cigana. Dapače, ja bi mu dao, kad bi se mene pitalo, nagradu zato što neće nitko taj posao da radi. Ni u Škabrnji, ni u Zadru, ni u Zagrebu , nigdje osim njih. Njih bi trebalo posebno nagraditi za taj posao, što kupe otpad, ali mu treba dati određenu lokaciju. To se tako u svijetu i svugdje radi. A ne ovdje, bum, on ima pravo. Na tuđi teren ulazi i polazi. Kupi tuđe, ima pravo. Ma nema, čovječe, za to ima lokalna ili županijska uprava", kaže Škara.

On je za sutra najavio službeno očitovanje o cjelokupnom slučaju.

I Predsjedniku i Saboru i Vladu ću sutra napisati sve, napisati sve zaključke prema njima i Romima i javnosti. Da se uče pameti, a ne da im Europa priča. Mi moramo poštivati. Tko ne kaže da ne poštujemo, zašto ne poštivati jednoga Roma? Rekao sam da bih mu ja prvi dao nagradu, ali bih ga smjestio tamo gdje treba biti otpad, a ne bih ga smjestio tamo u selo gdje se kuće sutra trebaju graditi", zaključuje Škara.

Uz načelnika općine, prekršajne prijava podignute su i protiv mještanina Škabrnje, Denisa Bilavera, donačelnika Škabrnje Damira Gurlice i direktora komunalnog poduzeća Zorana Gurlice. Iz PU Zadarske su bez komentara s naznakom kako je slučaj u obradi. Događaje u Škabrnji do sada su, među ostalim, javno osudili Predsjednik Ivo Josipović, Vesna Pusić i zastupnik romske manjine u Saboru Veljko Kajtazi.

"Mislim da je policija u slučaju načelnika Škabrnje postupila ispravno", izjavio je danas u Zadru ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Mislim da je policija u ovom postupanju po prvi put prijavila nekoga za počinjenje kaznenog djela za nešto što je neprihvatljivo u Republici Hrvatskoj. Bilo koji građanin Republike Hrvatske, bez obzira bio pripadnik nacionalne manjine ili ne mora imati svoja prava, mora biti zaštićen i u tom smislu je podnesena kaznena prijava. Mislim da je policija postupila po zakonu i vjerujem da je to ispravan put", rekao je Ostojić.

(Media Servis)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!