mjesto za top banner

SRAMOTA!

12. SRPNJA 2008. 09:37h

Na sprovodu Kate Šoljić nitko iz vrha države

Kata Šoljić došla je na mini skup.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Kada im je trebala za naslikavanje na predizbornim skupovima, onda je bila dobra, a sada nisu došli na sprovod, rekao je branitelj Rogić.

U petak je na vukovarskom Novom groblju pokopana prava heroina hrvatskog Domovinskog rata, Kata Šoljić, majka četiri sina koja su poginula u ratu.

Na sprovodu su bili članovi mnogih braniteljskih udruga i mnogi Vukovarci koji su se došli pozdraviti sa ženom koja je sve Hrvate zadužila u Domovinskom ratu. Na sprovodu su bili i neki lokalni dužnosnici, no nitko iz državnog vrha nije osjetio potrebu zahvaliti se ovo velikoj ženi.

Goran Rusmir-.--.-Ministrica Jadranka Kosor sve što je poručio Sanader braniteljima je potvrdila.
Ministrica Jadranka Kosor sve što je poručio Sanader braniteljima je potvrdila.
Photo Goran Rusmir  
Posebno je zanimljivo što se nitko iz HDZ-ovog vrha države nije pojavio, jer je pokojna Kata Šoljić sudjelovala u mnogim predizbornim kampanjama HDZ-a, te je neko vrijeme bila HDZ-ov brand za dobivanje glasova.

''To je poruka vrha države braniteljima''

Mladen Rogić iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Zagreb smatra da je taj čin nepojavljivanja na sprovodu poruka vrha države hrvatskim braniteljima.

- To je poruka vrha države i HDZ-a braniteljima. Kada im je trebala za naslikavanje na predizbornim skupovima, onda je bila dobra i svugdje su je vodili, a sada nisu mogli odvojiti vrijeme i doći na sprovod - rekao je Rogić te dodao da je ministrica branitelja Jadranka Kosor morala biti na tom sprovodu.

Rogić smatra i da to nije izdvojen slučaj, te da se vlast vrlo često tako ponaša prema braniteljima, tetoši ih kada im trebaju, a padaju na ovakvim nekakvim slučajevima.

- Kada je umro Sanaderov ćaća, cijeli se državni vrh sjatio na sprovod, a on nije ništa dao za Hrvatsku - kazao je pomalo razočarani Rogić.

-.--.-
Cijeli slučaj smatra sramotnim, te je to poruka branitelja koliko država drži do njihovih zasluga u Domovinskom ratu.

Kata Šoljić je 'majka hrabrost'

Zanimljivo je da Ministrica obitelji, branitelja i me?ugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nije nazočila sprovodu, jer je dan poslije smrti na komemorativnom skupu za Katu Šoljić tu ženu nazvala hrvatskom 'majkom hrabrosti'. Očito to nije bilo dovoljno da bi se danas zaputila put Vukovara.

Kata Šoljić ro?ena je 1922. godine u Donjem Vukšiću kraj Brčkog, a rodila je šestero djece. Umrla je u utorak u bolnici Sveti Duh u Zagrebu.

četvorica sinova koje je izgubila u ratu poginuli su na različitim mjestima hrvatskih ratnih bitaka. Najstariji sin Niko ubijen je u Sremskoj Mitrovici, Mijo je ubijen u kukuruzištu u Sremskim čakovcima, Ivo, zapovjednik Mitnice, nestao je u proboju u Dunavu, a Mato je ubijen u napadu na vojarnu. U ratu su bile i kći Marija i Ana, no one su preživjele.

Na Dan državnosti 1995. godine Kata Šoljić odlikovana je redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota.

Za izniman doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske 2004. primila je nagradu Junakinja hrvatskog Domovinskog rata, koju je utemeljila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata – djelatnika Podravke.


 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!