mjesto za top banner

PROCURIO IZ MORH-A

6. TRAVNJA 2010. 19:50h

Na internetu objavljen registar branitelja

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Na internetskoj stranici objavljen je registar branitelja, no stranica se ubrzo srušila. Registar je navodno ukraden iz MORH-a.

Na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com objavljen je Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, no ista je nedugo zatim i 'sru┬Üena'.

Jedan ili vi┬Üe atora na stranici su napisali kako je 'pritisak javnosti na objavu registra velik, raste ve─ç du┬×e vremena', zbog ─Źefga su u┬Üli u 'bezizlaznu situaciju u kojoj jedna strana odbija, a druga tra┬×i objavu registra'.

'Priroda informacije je da bude slobodna i to se sada dogodilo. Na svim zainteresiranim stranama je da sada iz dostupnih podataka naprave najbolje ┬Üto mogu. Na svima nama je da se prema ovom registru postavimo odgovorno i da se ┬Üto prije pisalo je na stranici na kojoj je objavljen registar. Uz navedeno, napomjenje se kako se se s objavom ┬×eljelo skinuti teret s Vlade.

Nadalje, autori su napisali i kako apeliraju da se ┬Üto je prije mogu─çe pokrenu postupci kako bi se unaprijedile sigurnosne procedures obzirom da je pristup registru 'bio razo─Źaravaju─çe lagan', a  registar 'toliko lo┬Üe izveden', te se, pi┬Üu, nadaju da to nije slu─Źajno netko platio s obzirom na to da je napravljen na razini doma─çe zada─çe srednjo┬Ükolca informati─Źkog smjera, te zaklju─Źuju kako ih sram mo┬×e biti.

Autor, ili vi┬Üe njih, napisali su i kako je javni interes nadre─Ĺen pojedina─Źnom i privatnom, te da registar branitelja nije tajni dokument. Pi┬Üu i kako objavljeni registar nije cjelovit, ve─ç da se u njemu nalazi vi┬Üe od 90 posto svih trenutno registriranih branitelja. Iz registra su, pi┬Üu, izuzete sve potencijalno osjetljive postrojbe, kako bi se sprije─Źilo ugro┬×avanje sigurnosti njihovih pripadnika.
Na stranici je bilo navedeno i da je registar veterana u drugim zemljama javan pa nema razloga da ne bude objavljen i u Hrvatskoj, te su napisali i kako kako taj dokument ionako vi┬Üe nije bilo mogu─çe pouzdano ─Źuvati.

Naime, njihova dilema nije bila da li ─çe registar biti objavljen ili ne─çe nego kada.

Autor, ili vi┬Üe njih, napisali su i kako je javni interes nadre─Ĺen pojedina─Źnom i privatnom, te da registar branitelja nije tajni dokument. Pi┬Üu i kako objavljeni registar nije cjelovit, ve─ç da se u njemu nalazi vi┬Üe od 90 posto svih trenutno registriranih branitelja. Iz registra su, pi┬Üu, izuzete sve potencijalno osjetljive postrojbe, kako bi se sprije─Źilo ugro┬×avanje sigurnosti njihovih pripadnika.

Napominju i kako stranica ─çe stranica biti aktivna ograni─Źeno vrijeme 'dovoljno kratko da registar ne ostane trajan resurs na internetu, ali opet dovoljno dugo da daju vremena vlasti da organizira vlastiti registar'. Kada vlast odlu─Źi objaviti svoj registar (pod bilo kojim uvjetima koji ─çe u svojoj kona─Źnici omogu─çiti bilo kome uvid u registar) ova web stranica ─çe biti uga┬Üena.

Registar je, kako se neslu┬×beno doznaje ukraden iz Ministarstva obrane, a objavila ga je njema─Źka kompjuterska tvrtka.

─Éaki─ç: Postoje slu┬×benici kojima su dokumenti dostupni

Na objavu registra reagirao je i Josip ─Éaki─ç, ─Źelnik HVIDR-e, koji tvrdi kako je, ako se takvo ┬Üto zaista dogodilo protuzakonito.

- Ne zna se ni jesu li podaci koji su objavljeni autenti─Źni. Zakoni postoje i oni moraju biti za sve jednaki - rekao je ─Éaki─ç.

Na pitanje o tome kako komentira da su takvi podaci, o kojima se bez prestanka bruji u medijima, samo tako iza┬Üli u javnost rekao je kako je MORH te dokumente dr┬×ao pod oznakom tajnosti.

- Postoje slu┬×benici kojima su dokumenti dostupni. Pitanje je da li su iza┬Üli iz MORH-a, to ─çe se tek utvrditi - objasnio je.

Zbor udruga: Registar ─çe morati jednom biti objavljen

'Zbor braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba i dalje je zainteresiran da se objavi registar branitelja u zakonskim okvirima, tako da se ne dovodi u pitanje mogu─ça zlouporaba osobnih podataka', re─Źeno je iz zbora. 

Ako su doista objavljeni podatci iz registra, istragom ─çe se morati utvrditi tko je to u─Źinio, budu─çi da je rije─Ź je o kaznenom djelu odavanja slu┬×bene tajne

Krunoslav Borovec

Ali isto tako stav Zbora je da je nu┬×an konsenzus braniteljskih udruga na dr┬×avnoj razini oko objave ili neobjave u sada┬Ünje vrijeme registra branitelja. Zbor je svjestan da ─çe jednog dana u bilo kojem obliku registar branitelja biti objavljen - cjelovit ili dijelom, ali sigurno ─çe biti tema za manipulaciju ako se to na stru─Źan na─Źin ne obradi i objav, ka┬×e se u priop─çenju.

'Predla┬×emo da braniteljske udruge na dr┬×avnoj razini sa stru─Źnim slu┬×bama Vlade RH organiziraju okrugli stol na temu: Registar branitelja objava dobre i lo┬Üe strane. Dobivene zaklju─Źke bi trebali prezentirati javnosti i toga se pridr┬×avati' stoji u priop─çenju Zbora braniteljskih udruga Grada Zagreba koje je potpisao predsjednik Zbora Ratko Dragovi─ç - Klek.

Komentar nismo uspjeli dobiti iz MORH-a, s obzirom na to da se glasnogovornik Goran Gor┬Üini─ç nije javljao na telefon, a isto nas je do─Źekalo i kada smo zvali slu┬×bu za informiranje ovog ministarstva.

Borovec: Krenula je istraga

- Policija je zapo─Źela kriminalisti─Źku istragu kojom ─çe se utvrditi jesu li na anonimnoj internetskoj stranici doista objavljeni podatci iz registra hrvatskih branitelja ─Źime bi bilo po─Źinjeno kazneno djelo odavanja slu┬×bene tajne - kazao je u vezi istrage glasnogovornik ravnateljstva policije Krunoslav Borovec.

- Na temelju informacije da su objavljeni podatci iz registra branitelja, policija je zapo─Źela kriminalisti─Źko istra┬×ivanje kojim ─çe se utvrditi odgovaraju li objavljeni podatci onima koji nose oznaku tajnosti - rekao je Borovec.

- Ako su doista objavljeni podatci iz registra, istragom ─çe se morati utvrditi tko je to u─Źinio, budu─çi da je rije─Ź je o kaznenom djelu odavanja slu┬×bene tajne - isti─Źe Borovec.

Ministar Ivi─ç: O┬Ütro osu─Ĺujemo objavu

Objavu najo┬Ütrije osu─Ĺuje i Ministarstvo obitelji, branitelja i me─Ĺugeneracijske solidarnosti te takav ─Źin ocijenjuju kao protuzakonit i protuustavan.

'Do sada objavljeni podaci na Internetu nisu Jedinstveni registar hrvatskih branitelja, nego dio podataka koji se koristio za izradu Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja.

Nadle┬×na tijela pokrenula su istragu kako su ti podaci dospjeli na Internet i tko stoji iza njihove objave s obzirom da je rije─Ź o osobnim podacima ─Źija je objava za┬Üti─çena Ustavom i drugim zakonima', stoji u priop─çenju kojeg potpisuje Tomislav Ivi─ç.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!