mjesto za top banner

6. SVIBNJA 2012. 15:33h

Na godišnjici prosvjeda pred splitskom Banovinom nije bilo dužnosnika

Ozren Matijašević

Foto

Hrvatska
0

Tekst

 

Pred splitskom Banovinom, u organizaciji HUS-a svečano je obilježena 21. godišnjica velikog javnog prosvjeda kojeg su 6.svibnja 1991. organizirali splitski škverani pred tadašnjom zgradom zapovjedništva JNA, a pridružili su im se radnici svih drugih poduzeča. Zato se 6. svibanj slavi i kao Dan Hrvatske udruge sindikata.  

No, po prvi put, na obilježavanje 21. godišnjice nedvojbeno povijesnog posvjeda, nije došao nitko od od upravljačke strukture Brodosplita. Njihov, ali i nedolazak županijskih čelnika žestoko je zamjerio predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

- Krajnje je neprimjereno da nitko od rukovodstva škvera nije došao na polaganje vijenaca niti na podizanje hrvatske zastave na Banovini. A, zahvaljujući prosvjedu 6. svibnja 1991. oni su u foteljama koje su jako dobro plaćene, istaknuo je Matijašević.

Prema njegovim riječima vrlo je znakovito i to što se na proslavi nije pojavio nitko od dužnosnika Splitsko-dalmatinske županije, ni župan Sanader, a ni dožupani. 

- To pokazuje odnos politike prema onima kojima mogu zahvaliti što su tu. Možda za Splitsko-dalmatinsku županiju ovo i nije povijesni dan, kazao je Matijašević.

Pred Banovinom se nije pojavio ni najavljeni gradonačelnik Željko Kerum. Dogradonačelnik Jure Šundov, i sam sudionik 6-svibanjskog prosvjeda, opravdao ga je jer je Kerum "zafibrao", već danima ima virozu. 

Šundov je pozvao političare na jedinstvo poručujući: "Malo nas je,  nemojmo se dijeliti, učinimo sve da nam bude bolje."

I on je mnogima zamjerio izostanak s proslave ističući kako im je očito "bilo teško doći u nedjelju" i tako dati malu žrtvu.

Čelnik HUS-a Ozren Matijašević tragičnim je ocijenio i činjenicu da u podne, dok je kao i 1991. Ivica Balić svečano dizao hrvatsku zastavu na Banovinu, par stotina metara dalje startala veslačka regata. 

- Sramota! Dobro nam je kakvi smo, rekao nam je Matijašević. 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!