mjesto za top banner

SINDIKAT SLUŽBENIKA TVRDI:

17. SIJENJA 2009. 19:35h

MVPEI-jem vladaju nepotizam i mobbing

Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracija

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Tamo gdje se pokušava provesti reforma i disciplina uvijek ima onih koji žele održati stanje kao što je bilo, tvrdi glasnogovornik Dragun.

članovi Sindikata državnih službenika i namještenika u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija odlučili su tražiti izradu stručne i dugoročne sistematizacije broja zaposlenika, odnosno potpuno eliminiranje zapošljavanja na bazi nepotizma, klijentelizma i kronizma, piše u biltenu Sindikata.

Ovim bi se potezom prestalo zapošljavati osobe izvan službe, a Sindikat uz to traži i objavljivanje internog natječaja za popunu radnih mjesta u diplomatsko-konzularnoj mreži korištenjem iskustva i prakse razvijenih država Zapada.

Ivana Magdić-.--.-Ministar vanjskih poslova Italije, Franco Frattini i Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracija
Ministar vanjskih poslova Italije, Franco Frattini i Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracija
Photo Ivana Magdić  
Razlog ovim zahtjevima je činjenica da je jedan broj službenika napredovao iz godine u godinu, dok su drugi po deset ili više godina u istim diplomatskim zvanjima, a pitanje ocjenjivanja djelatnika trpi od niza nepravilnosti i nedostataka.

Nezadovoljni položajem i komunikacijom s nadležnima

Većina službenika nije zadovoljna svojim položajem i rasporedom, a kažu da nadležni izbjegavaju svaku vrstu komunikacije sa službenicima, od činjenice da nema internog natječaja do neodgovaranja na žalbe i pritužbe djelatnika.

Mobbing je tako?er jedan od problema u MVPEI-ju te će Sindikat žurno tražiti implementaciju propisa u svrhu zaštite djelatnika koji trpe mobbing te sankcioniranje počinitelja, a poziva sve djelatnike da bez straha izvijeste sindikalnu podružnicu o slučajevima mobbinga kako bi se moglo pristupiti pojedinačnom i sustavnom rješavanju tog problema koji hrvatskoj službi vanjskih poslova nanosi neprocjenjivu štetu.

Državne institucije, ističe Sindikat u biltenu, prednjače po broju prijava zbog šikaniranja na poslu, a na čelu liste nalazi se upravo MVPEI s problemima nepotizma, mobbinga i drugih protuzakonitih radnji.

U kratkom roku velik broj pritužbi

Tuga Tarle, sindikalna povjerenica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u MVPEI-ju, kaže kako cilj ovoga biltena nisu medijski istupi i ekscesi, nego je namijenjen isključivo članovima kako bi se problem riješio u kući. Smatra da je situacija u MVPEI-ju prozor na šire stanje u društvu i drugim ministarstvima.

Goran Rusmir-.--.-Mario Dragun.
Mario Dragun.
Photo Goran Rusmir  
Tarle kaže da je bilten sredstvo kojime će se djelatnici me?usobno informirati, te kako je važno da se respektiraju profesionalizam, promicanje kadrova, odre?ivanje tko će biti taj koji će raditi procjenu, te dopustiti da profesionalci imaju mogućnost napredovati do veleposlaničkih mjesta. O procjeni ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića da MVPEI zapošljava 1400 službenika kaže da je pretjerana.

- Preko 1400 zaposlenih službenika u Ministarstvu je prevelik broj. Odmah se postavlja pitanje selekcije. Mi nismo za otkaze. Diplomatsko zvanje je takvo da se ljudi moraju dokazati jer oni predstavljaju svoju zemlju – kaže Tarle te dodaje da, iako ima odličnih diplomata sa svim potrebnim kvalifikacijama, važno je da ulaz u zvanje bude transparentan.

- Ja ne radim dugo, ali mogu reći da mi se u relativno kratkom vremenu javio velik broj službenika s pritužbama – kaže Tarle.

Sindikatima ne odgovara disciplina?

Glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun prebacio je lopticu na stranu Sindikata rekavši kako su oni ti kojima ne odgovara disciplina i učinkovitost.

- Tamo gdje se pokušava provesti reforma i disciplina, gdje se radi reorganizacija sustava za učinkovitost, uvijek ima onih koji bi htjeli održati stanje kao što je bilo. Nema niti jednog konkretnog slučaja koji je prijavljen – kaže Dragun te dodaje kako će nastaviti sura?ivati sa Sindikatom kako bi se situacija riješila.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!