mjesto za top banner

ODGOVOR NA PISMO VLADI

16. SIJENJA 2009. 15:44h

MVPEI: Hrvatska aktivna u rezolucijama o Gazi

Eksplozija na jugu Gaze, nakon prelijetanja izraelskih zrakoplova.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Centar za mirovne studije razočaran je što Hrvatska ne čini ništa kako bi spriječila sukobe u Gazi. Vlada tvrdi suprotno.

Hrvatska je aktivno sudjelovala u rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi, odgovorilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Centru za mirovne studije koje poziva na povlačenje izraelske vojske i osnutak suda za ratne zločine u Gazi.

U otvorenom pismu Centar (CMS) je u četvrtak upozorio da Izrael već osmi dan krši rezoluciju UN-a koja zahtijeva potpuno povlačenje vojske iz Gaze i da nastavlja ofenzivu.

MVPEI odgovara da je Hrvatska "aktivno sudjelovala u pripremama i donošenju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1850 (2008. godine) i 1860 (2009.)" kao i prethodno usvojene Izjave za medije.

U prosincu je Hrvatska uspješno predsjedala Vijećem sigurnosti, piše MVPEI.

Hrvatska daje potporu Ban Ki-moonu

- Za donošenje navedenih rezolucija i Izjave za medije bilo je potrebno osigurati suglasje svih članica Vijeća sigurnosti, u čemu se je uspjelo usprkos različitim početnim stajalištima članica Vijeća -

Reuters-.--.-
Photo javno100  
U tijeku je niz diplomatskih inicijativa za zaustavljanje sukoba, a jedna od njih je posjet glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona Pojasu Gaze i Izraelu, državama regije, čemu Hrvatska daje "punu potporu", piše nadalje MVPEI.

Priopćenje MVPEI zaključuje riječima da će RH "konstruktivnim doprinosom nastojati pridonijeti zaustavljanju sukoba, uspostavljenju održivog mira i ponovnom pokretanju političkih pregovora, kao i osiguravanju dostave humanitarne pomoći", zaključuje MVPEI.

Broj žrtvi se povećava, nakon tri tjedna popeo se na 1100

Centar za mirovne studije predložio je u otvorenom pismu da unutar Vijeća sigurnosti UN-a RH "pokrene inicijativu o pokretanju ad hoc me?unarodnoga kaznenog suda za područje Izraela i Palestine".

Taj bi sud istražio navode o kršenjima ratnih prava i ratnim zločinima te kaznio počinitelje, smatra CMS.

U trotjednoj ofenzivi izraelske vojske na Gazu ubijeno je 1.100 Palestinaca.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!