mjesto za top banner

HRVATSKA PROTIV KALIFORNIJE

26. VELJAE 2009. 23:11h

Može li legalizacija marihuane pomoći Hrvatskoj?

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Potaknuti pozivima na legalizaciju marihuane u Kaliforniji, upitali smo političare može li se takav 'recept' primijeniti u Hrvatskoj.

Financijska kriza još uvijek pogađa svoje ishodište, SAD, a neke od država potresenih golemim gubicima, pokušavaju na sve načine smoći novac kako bi podebljali državni novčanik.

Jedna od takvih je i Kalifornija, gdje Tom Ammiano, član kalifornijskog Senata, predlaže legalizaciju prodaje i posjedovanja marihuane za građane starije od 21 godinu. Kalifornijski zakonodavci bi uveli i ograničenja i oporezivanje marihuane slične onima koja se primjenjuju na alkohol - na oko 30 grama marihuane, čija je cijena na ulici nekoliko stotina dolara, porez bi iznosio 50 dolara.

Apsolutno ne. To bi bio posljednji korak nakon kojeg ne bi bilo povratka tradicionalnim vrijednostima. To je odlazak u drugu krajnost, i jednostavno ne drži vodu. Marihuane bi trebalo biti što manje, što će reći i svi roditelji. Nakon legalizacije postavlja se pitanje o tome što je sljedeće, možda legalizacija heroina

Damir Kajin

Zarada savezne države je tako procijenjena na oko 14 milijardi dolara godišnje.

Nadalje, istraživanje je pokazalo da se legalno "napušavati" želi čak 58 posto građana, pod uvjetom da se indijska konoplja oporezuje kao alkohol ili cigarete.

Među svim saveznim državama SAD-a, Aljaska je otišla najdalje, te je tamo legalno kod kuće posjedovati manje od 30 grama marihuane.

"Sve to vodi legalizaciji heroina"

U Hrvatskoj je marihuana ilegalna. No i Hrvatska, kao što je i SAD prije nekoliko mjeseci, malo po malo zalazi u žestoku financijsku krizu koja će, predviđaju mnogi, dovesti do brojnih otkaza, izostanaka plaće, bankrotiranja kompanija itd.

No Hrvatska ima vrlo isplativu turističku sezonu, koja bi zasigurno postala još isplativija kada bi turisti mogli slobodno uživati u indijskoj konoplji. No, većinom zbog cijene koju bi legalizacija trave naplatila moralnosti nacije, te zbog naših mladih, neki od političara ne odobravaju legalizaciju.

- Apsolutno ne. To bi bio posljednji korak nakon kojeg ne bi bilo povratka tradicionalnim vrijednostima. To je odlazak u drugu krajnost, i jednostavno ne drži vodu. Marihuane bi trebalo biti što manje, što će reći i svi roditelji. Nakon legalizacije postavlja se pitanje o tome što je sljedeće, možda legalizacija heroina - odlučan je bio Damir Kajin iz IDS-a.

Uz njega je stala i Milanka Opačić, članica SDP-a, rekavši kako legalizacija ne bi poslala odgovarajuću poruku.

- Ne. Ne bih se složila da se to prihvati. Teško bi bilo mladima objasniti kako se tako nešto legalizira, a sve ostalo ostaje nedostupno - kratko i jasno je odgovorila Opačić.

Mislim da bi stvari trebale biti temeljite, prvo bi trebalo učiniti dekriminalizaciju. U zakonodavstvu treba učiniti razliku između lakih i teških droga. Danas imate primjera gdje se određuje ista kazna dilali vi marihuanu ili heroin.

Šime Lučin

Prvo dekriminalizacija, pa možda i legalizacija

Ipak, iz iste stranke dolazi nam i malo drugačiji odgovor. Šime Lučin, član saborskog Odbora za pomorstvo, promet i veze, skloniji je legalizaciji kao sredstvu ublaživanja krize.

- Mislim da bi stvari trebale biti temeljite, prvo bi trebalo učiniti dekriminalizaciju. U zakonodavstvu treba učiniti razliku između lakih i teških droga. Danas imate primjera gdje se određuje ista kazna dilali vi marihuanu ili heroin - rekao je Lučin i dodao da bi se, kada bi se odlučivalo o takvom prijedlogu, izjasnio za njega.

- Osobno mislim da je marihuanu možda i bolje na neki način legalizirati, jer mislim da je crno tržište nešto najgore, a osobito ako bi se na taj način prikupio neki porez. Ne mislim da je marihuana toliko loša koliko se priča - rekla nam je također Alenka Košiša Čičin-Šain, zastupnica HNS-a, no napomenula i da bi se tu vjerojatno javio problem navikavanje na neke teže droge nakon marihuane.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!