mjesto za top banner

PESIMIZAM

13. SIJENJA 2009. 15:56h

MMF: Svjetsko gospodarstvo čekaju nepogode

Strauss-Kahn

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Čelnik MMF-a, Strauss-Kahn predviđa lošu situaciju u Europi, a potrebna je zaštita od efekata globalnog gospodarskog usporavanja.

Globalna gospodarska situacija se pogoršava i nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje će biti uskoro objavljene neće biti optimistične, upozorio je u utorak tijekom posjeta Mađarskoj čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn.

Program koji je Mađarska prošle godine dogovorila s MMF-om teče po planu, ali se ta zemlja svejedno mora dodatno potruditi kako bi se zaštitila od posljedica globalnog usporavanja, kazao je Strauss-Kahn.

- Za nekoliko dana objavit ćemo nove prognoze koje nisu optimistične a situacija je loša u cijeloj istočnoj Europi, ne samo u Mađarskoj - kazao je Strauss-Kahn za novinsku agenciju Reuters.

- Program koji smo dogovorili s Mađarskom teče po planu i to je ujedno i razlog zašto sam ovdje, da provjerim kako napreduje, i prilično sam zadovoljan - kazao je on nakon sastanka s guvernerom mađarske središnje banke Andrasom Simorom.

Mađarska je zahvaljujući 25,1 milijardi dolara vrijednom MMF-ovom paketu u listopadu uspjela spriječiti financijsku krizu. Forinta je u proteklih nekoliko dana ponovno snažno oslabjela, djelomice pod utjecajem spekulacija na tržištu da MMF nije zadovoljan mađarskim napretkom.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!