mjesto za top banner

26. VELJAE 2012. 11:57h

Mirnim prosvjedima i usporavanjem prometa seljaci daju podršku mljekarima

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Seljaci Virovitičko-podravske županije danas su na dva prosvjednička punkta, u Suhopolju, na državnoj cesti D2, te  Terezinom Polju, na državnoj cesti D5 blizu međudržavnog graničnog prijelaza s Republikom Mađarskom, mirnim prosvjedima i usporavanjem prometa svojim traktorima, dali punu potporu zahtjevima mljekara županije koji će, ostane li stara cijena mlijeka, ove godine izgubiti više od 20 milijuna kuna.

Traže reprograme dugova, europske poreze…

Zahtijevaju:- da se cijena mlijeka formira na osnovi realnih troškova proizvodnje, da Hrvatska promijeni poreznu politiku prema poljoprivredi na 6 do 8 posto, isplatu poticaja u punom iznosu do kraja ožujka, te da se o modalitetu poticaja što prije održe pregovori s nadležnim ministarstvom. Seljaci traže reprogram dospjelih dugova OPG-a prema bankama i državi, prodaju poljoprivrednog zemljišta te da lokalna samouprava i dalje raspolaže s državnim poljoprivrednim zemljištem. Suhopoljski seljaci smatraju da treba javno objaviti sve korisnike državnog proračuna,  a ne samo poljoprivrednika. Zbog nesposobnosti rješavanja nastalih problema te politizacije udruga koje traže svoju egzistenciju u legalnim prosvjedima seljaci traže smjenu ministra Tihomira Jakovine.

Uz mljekare na cesti ratari i duhanci

-Danas ćemo mirno prosvjedovati i povremeno, kretanjem traktora u koloni, usporavati promet državnom cestom D2, a hoćemo li u ponedjeljak u potpunosti blokirati promet ovisit će o tijeku pregovora. Na cesti su proizvođači ratarskih kultura, duhanci i svi ostali koji žive od zemlje koje očekuju slični neriješeni problemi s državom,  potvrdio je Miroslav Šimić, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača Općine Suhopolje.

Marijan Moslavac: - Hrvatsko selo i poljoprivreda ubrzo će propasti  

Zahtjeve mljekara podupire i Hrvatski seljački savez Virovitičko-podravske županije.-Ovo nije samo potpora mljekarima već i upozorenje Vladi RH da ćemo reagirati i na ostale još uvijek neriješene probleme seljaka. Zemlju smo zasijali, ali ni danas ne znamo koliko će biti cijene naših uljarica i ratarskih kultura. Umjesto da su novcem poreznih obveznika štitili i poticali isplativu proizvodnju hrane na selu, te osposobili hrvatske poljoprivrednike za konkurenciju na tržištu, sve hrvatske vlade bile su u sprezi s krupnim kapitalom koji je našu zaradu prelijevao u svoje džepove. Nastavi li se tako hrvatsko selo i poljoprivreda će vrlo brzo propasti, kaže predsjednik Marijan Moslavac.  

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!