mjesto za top banner

13. SRPNJA 2012. 13:30h

Ministarstvo zdravlja s tržišta povuklo preparat Epimed Gold

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja donijela je naredbu o povlačenju dodatka prehrani Epimed gold s hrvatskog tržišta jer je utvrđeno da proizvod sadrži kemijsku supstancu sildenafil, koja je djelatna tvar u lijekovima i nije dopuštena kao sastojak dodatka prehrani.

Analizu je provela Agencija za lijekove i medicinske proizvode koja je ocijenila da dodatak prehrani Epimed gold sadrži sildenafil, koji se kao djelatna tvar nalazi u lijekovima namijenjenim liječenju erektilne disfunkcije. S toga proizvod predstavlja rizik za zdravlje i ozbiljnu prijetnju zdravlju osoba koje je konzumiraju. Riječ je o supstanci sintetskog podrijetla, što znači da je u proizvod mogla dospjeti samo i jedino ako je dodana u proizvod prilikom njegove proizvodnje.

Pronađena supstanca kod korisnika s rizičnim faktorima može izazvati teške kardiovaskularne nuspojave, poput srčanih aritmija te srčanog i moždanog udara pa se ne smije nalaziti u dodacima prehrani koji su u slobodnoj prodaji, već samo u lijekovima koji se izdaju isključivo na liječnički recept. 

Polovicom lipnja s tržišta su povučena još dva proizvoda koja su sadržavala sildenafil – Epimen i ViaNatur.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!