mjesto za top banner

27. SVIBNJA 2012. 17:46h

Ministarstvo EU fondova s 30 milijuna kuna potiče pripreme projekata

Branko Grčić, član središnjeg savjeta SDP-a

Foto

Hrvatska
0

Tekst

ZAGREB- Prvih šest mjeseci članstva u Uniji na raspolaganju ćemo imati 449 milijuna eura iz strukturnih i kohezijskih fondova. Preduvjet za njihovu apsorpciju je priprema projekata, u čemu Hrvatska nije na zavidnoj razini. Trenutno smo na 37 posto iskorištenosti novca iz IPA fondova, pa je cilj resornog ministarstva ovu brojku udvostručiti.

S proračunom od 4 milijuna i 200 tisuća kuna, Hrvatska Kostajnica - grad od posebne državne skrbi, ne može pokriti ni tekuće troškove, a kamoli djelomično financirati europske projekte. U ladici čeka projekt uređenja povijesne jezgre grada vrijedan 10 milijuna kuna, no novca za učešće-nema, kaže gradonačelnik Tomislav Paunović.

"A kako kad smo mi ovdje u minusu. Odnosno, radimo dubioze. Kada se traži učešće, kažu dajte barem 10 posto da se pokaže da ima  zainteresiranosti jedinica lokalne samouprave. Mi smo zainteresirani za sve, ali nemamo novca, i tih 10 posto na nekakav iznos od 10 milijuna kuna, može nam napraviti dubiozu", ističe Paunović.

Stoga će ministarstvo EU fondova ove godine izdvojiti 30 milijuna kuna i to najviše za pomoć jedinicama lokalne i regionalne samouprave te područjima od posebne državne skrbi kako bi gradovi poput Hrvatske Kostajnice mogli provesti planirane projekte, rekao je ministar Branko Grčić.

"Sufinanciranje bi bilo maksimalno do 500 tisuća kuna za pripremu projektne dokumentacije, do 85 posto ukupnih troškova u jedinicama prve skupine, dakle onim najmanje razvijenim", pojasnio je ministar.

Time se nadaju potaknuti veće korištenje pretpristupnih fondova, što će Hrvatskoj osigurati brži i komotniji razvoj. Problem kod pripreme projekata je i manjak stručnih kadrova. "Ministarstvu treba još 200-injak ljudi više u sustavu", istaknuo je Grčić.

"Tražimo ljude unutar državne administracije koji su spremni doći kod nas i uključit se u to procese. Dio tog procesa je naravno, zapošljavanje novih ljudi, mladih, visokoobrazovanih koji znaju dva do tri jezika i koji su spremni raditi više od osam sati", kaže Grčić.

Projekt osposobljavanja kadrova u tom polju već je krenuo, pa stao, priča nam Siniša Lučić. Mladi, nezaposleni profesor na tečaj se prijavio putem HZZ-a. Prošao je testove, završni intervju nakon čega stiže odgovor.

"Dobio sam na mail poruku da se tečaj obustavlja zbog nemogućnosti izvršenja jer još uvijek ne postoji interes za tim radnim mjestima", rekao nam je Lučić.

Ako se mogućnost ponovo otvori, a prema svim najavama hoće, Siniša će se, kaže, javiti. Na putu Hrvatske u Europsku uniju ovo će mu znanje sigurno koristiti.

"Smatram da je tu jako velika prilika da se Hrvatska razvije, regionalno i u jednu, ajmo reći, pravu europsku državu, koja bi znala kako sa svojim resursima od gospodarstva do znanja", istaknuo je mladi profesor.

Novac nam je na raspolaganju, samo ga moramo znati dobro i pametno utrošiti.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!