mjesto za top banner

3. SRPNJA 2012. 17:12h

Ministar zdravlja Ostojić nazočio hitnoj medicinskoj pokaznoj vježbi

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ministar zdravlja Ranko Ostojić danas je u Divuljama kod Trogira posjetio dodatni tim hitne medicinske službe koji tijekom cijele godine uz pomoć helikoptera Oružanih snaga sudjeluje u pomaganju oziljeđenima na otocima, te je sudjelovao u pokaznoj vježbi u kojoj je helikopterom s otoka Šolte hitnim medicinskim letom prevezena ozlijeđena osoba u splitski KBC na Firulama.

Ministar Ostojić izjavio je kako je vježba pokazala organiziranost hitne medicinske službe što, po njemu, u posljednih desetak godina nije bio slučaj. Podsjetio je kako je s ministrom obrane Antom Kotromanovićem u travnju ove godine potpisao Sporazum o suradnji i provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u svrhu pružanja zdravstvene zaštite na temelju kojeg je uspostavljen dodatni hitni medicinski tim u Divuljama koji rabi helikoptere eskadrile oružanih snaga.

"Ranije se događalo da pri pružanju pomoći ozlijeđenima na otoku liječnik i medicinsko osoblje s tog otoka prate pacijenta u prijevozu helikopterrom do splitske bolnice te su u takvim slučajevima građani otoka i po cijeli dan ostajali bez liječnika i medicinskog osoblja, ali sada se to više ne događa jer pacijenta u prijevozu helikopterom prati dodatna hitna medicinska služba ustoličena u Divuljama", objasnio je Ostojić.

Naglasio je kako je sadašnja Vlada kao svoju prvu točku dnevnog reda pri preuzimanju vlasti imala usvajanje zakonske uredbe o hitnoj medicinskoj pomoći koja je potom prošla i saborsku procedutu te je na taj način ta služba postala učinkovitija i organiziranija no ranije.

"Tijekom ovogodišnjih ljetnjih mjeseci uveli smo 13 punktova hitne medicinske pomoći duž autoputa od istoka preko Zagreba do Vrgorca, a nismo zaboravili ni istarski ipsilon i staru ličku cestu", kazao je.

Na upit zašto u u zrakoplovima hitnih medicinskih letova nema pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Ostojić je istaknuo kako djelatnici HGSS-a nisu definirani kao zdravstveni djelatnici te po važećem zakonu ne mogu biti u helikopterskim intervencijama kojima se pruža hitna medicinska pomoć.

"Sjetite se tragedije na Kornatima u kojoj su stradali vatrogasci kada su u helikopteru bile osobe koje u njemu nisu smjele biti, tako bi se moglo dogoditi u slučaju nesreće da u helikopteru budu osobe koje u njemu ne smiju biti, a to su o ovom slučaju pripadnici HGSS-a", objasnio je Ostojić.

Priznao je kako se katkad, posebice pri pružanju pomoći ozlijeđenima u ekstremnim sportovima - paraglajterima ili roniocima, gubi vrijeme zbog nerazriješenih nadležnosti između HGSS-a i hitne medicinske službe. Po Ostojićevim riječima do sljedeće godine taj će problem biti riješen i pronaći će se model po kojem bi se pripadnike HGSS-a uključilo u sustav pružanja hitne medicinske pomoći, te da je o tome razgovarao s minitrom turima Veljkom Ostojićem jer su ekstremni sportovi i dio turističke ponude Hrvatske.

"Razmišljamo o uvođenju vinjete za tako ekstremne sportove iz kojih će se točno znati koji dio ide zdravstvenom osiguranju, turističkoj zajednici, lokalnoj samoupravi i turizmu, a koji dio HGSS-u", rekao je Ostojić.

Predstavnik OS RH I MORH-a general bojnik Mate Obradović istaknuo je kako je eskadrila oružanih snaga, koja broji 11 helikoptera, spremna pomoći građanima diljem Hrvatske, te da je u roku od jednog sata sposobna doći u bilo koji dio priobalja radi pružanja pomoći.

Zapovjednik eskadrile transportnih helikoptera bojnik Tomislav Pušnik izvijestio je kako je 28 pilota i 20 tehničara letača te eskadrile na raspolaganju za potrebe hitnih medicinskih letova.

"Naša eskadrila ne intervenira samo u Hrvatskoj, nego i šire, prema zahtjevima naše Vlade", kazao je Pušnik.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Ujević je zahvalila pilotima eskadrile što su na otocima podučavali pristup helikopterima pri intervencijama, jer su to, kako je rekla, opasne radnje. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!