mjesto za top banner

BEZ UVOZA

16. SIJENJA 2009. 19:56h

MINGORP: Plinski sustav i dalje stabilan

Plinovod u selu Boyarka kraj Kijeva

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Usprkos činjenici da već 11. dan nedostaje uvoz plina iz Rusije, sustav je i dalje stabilan, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva.

Zahvaljujući poduzetim mjerama smanjenja i obustave isporuke plina nezaštićenim potrošačima sustav je i dalje stabilan usprkos činjenici da već 11-ti dan nedostaje uvoz plina iz Rusije, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

U Hrvatskoj su i dalje na snazi mjere 5. i 6. stupnja smanjenja i obustave isporuke iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom.

Reuters-.--.-Plinsko postrojenje u ukrajinskom selu Boyarka kraj Kijeva
Plinsko postrojenje u ukrajinskom selu Boyarka kraj Kijeva
Photo javno100  
Glasnogovornik Ministarstva Tomislav Mazal ističe da je zahvaljujući poduzetim mjerama sustav i dalje stabilan usprkos činjenici da već 11 dan nedostaje uvoz plina iz Rusije, a s obzirom da je dobava ruskog plina od 131.000 prostornih metara na sat, koja je sada izostala, vrlo važna za stabilnost sustava tijekom hladnog zimskog razdoblja.

Iz Ministarstva napominju kako su toplije vrijeme i poduzete mjere doprinijeli i smanjenju potrošnje.

Dnevna potrošnja stabilizirana

Na prosječnim temperaturama od minus 5 stupnjeva Celzijevih dnevna je potrošnja bila stabilizirana na 10,5 milijuna prostornih metara, prekjučer se smanjila na 9,9 milijuna pri temperaturi od minus 2 stupnja, a jučer pri temperaturi od nula stupnjeva Celzijevih na 9 milijuna kubika.

Usporedbe radi, kažu u Ministarstvu, u normalnim uvjetima, bez uvedenih mjera 5. i 6. stupnja, a bez Petrokemije (koja je u siječnju u remontu), 2. siječnja pri istoj temperaturi kao i prekjučer potrošnja je bila oko 18 posto viša.

Računice Ministarstva tako?er pokazuju kako je potrošnja u normalnim uvjetima, u danima bez ikakvih redukcija, a uz iste temperature bila 13,7 milijuna prostornih metara na minus 2 stupnja 29. prosinca i 12,6 milijuna kubika 27. prosinca na nula stupnjeva, pa proizlazi da bi očekivana dnevna potrošnja bez redukcija koje su na snazi bila i oko 40 posto veća.

Naravno u višednevno hladnijem razdoblju te bi se vrijednosti dnevne potrošnje povećale, napominju u Ministarstvu.

Prema podacima resornog Ministarstva, ulazi plina u sustav iz domaćih proizvodnih polja su maksimalni.

U 8,00 sati zabilježeni su ulazi na Panonu od 111.400 prostornih metara na sat, a u Sjevernom Jadranu 104.800 kubika na sat, kaže Mazal.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!