mjesto za top banner

PREDSJEDNIK GAZPROMA

16. SIJENJA 2009. 20:05h

Miller: Neka Ukrajina odmah prekine blokadu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

čim Ukrajina prekine blokadu, Gazprom će obnoviti dobavu plina Europi - ponovno je optuživao predsjednik Gazproma Miller.

Predsjednik ruskog plinskog diva Gazproma u petak je za posjeta Sloveniji još jednom optužio Ukrajinu za plinski spor s Rusijom, koji je dio Europe ostavio bez toga energenta.

- Neka Ukrajina odmah prekine blokadu. čim to učini, Gazprom će obnoviti dobavu plina Europi - rekao je Miller nakon sastanka sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom.

Govoreći o tehnološkom plinu koji Ukrajina u sadašnjem sporu navodi kao problem zbog kojeg se ne može obnoviti dotok ruskog plina plinovodom kroz Ukrajinu, Miller je ustvrdio da je Gazprom spreman na nove pregovore s ukrajinskim Naftogazom čim se u igru uključi europski konzorcij poduzeća koja su spremna osigurati tehnološki plin kako bi se obnovio rad ukrajinskog plinovoda.

- Konzorcij može zakupiti i dobaviti te količine tehnološkog plina, a onda će Gazprom nastaviti razgovore s Naftogazom - rekao je Miller.

Europski konzorcij tvrtaka, koji će osigurati tehnološki plin Ukrajini, trebao bi početi s djelovanjem u petak, najavio je u četvrtak Paolo Scaroni, čelnik talijanske energetske tvrtke Eni. Konzorcij će uključivati E.ON, Gaz de France Suez i jednu austrijsku tvrtku. Scaroni je dodao da je potrebno osigurati ukupno 1,5 milijarda prostornih metara plina koji će se poslije, kad se spor riješi, vratiti konzorciju.

Miller se u Ljubljani, osim s predsjednikom države, sastao i s premijerom Borutom Pahorom i ministrom gospodarstva Matejem Lahovnikom. Oni su mu rekli da u Sloveniji i dalje postoji politička volja za sporazum koji bi omogućio Gazpromu da do 2013. realizira dodatne nabave plina Europi preko alternativnog plinovoda ''Južni tok'' koji bi zaobišao Ukrajinu te preko Bugarske, Srbije, Ma?arske, Austrije, Slovenije i Italije opskrbljivao zemnim plinom zapadnu Europu.

Razgovore sa slovenskim dužnosnicima glede suradnje u projektu ''Južnog toka'' Miller je ocijenio konstruktivnima, dodavši kako je dogovoreno da nastave djelovati radne skupine za provedbu projekta.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!