mjesto za top banner

6. PROSINCA 2012. 14:26h

Milanović poručio: Ne šalite se i povucite prijedlog o HRT pristojbi!

zgrada HRT-a, prisavlje

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Zadržavanje postojeće razine prihoda HRT-a od pristojbe te usklađivanje iznosa pristojbe s visinom dohotka obveznika trebala bi biti temeljna načela najavljene reforme HRT pristojbe, priopćilo je danas Ministarstvo kulture, te istaknulo kako se nikako ne radi o uvođenju "novog poreza" koji bi opteretio građane, te da će svaka odluka o tome biti u potpunosti koordinirana s cjelokupnom vladinom politikom.

"Reforma HRT pristojbe jedna je od ključnih tema rasprave o medijskoj politici važnih za reformu medija u Hrvatskoj. Kako će se i kada moguća reforma pristojbe provesti ovisit će o ishodu rasprave cjelokupne medijske strategije, koja se intenzivira i koja će biti otvorena do sredine 2013.", ističe se u priopćenju.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, nazvao je ministricu kulture Andreu Zlatar Violić i savjetovao joj da se ne šali i povuče prijedlog.

Osim učestalih prigovora na visinu pristojbe koja dolaze od pučkog pravobranitelja, udruga umirovljenika i nezaposlenih, jedan od razloga pokretanja rasprave o tom pitanju leži u potrebi da se uspješan model financiranja javnog radija i televizije proširi i na druge medije i medijske sadržaje od javnog interesa, dodaje se.

Ciljevi koji bi se reformom pristojbe mogli ostvariti su pravednost, potpuni obuhvat i viši prihod koji bi se onda trebao usmjeriti u financiranje različitih medija i medijskih sadržaja od javnog interesa, odnosno onih usmjerenih društvenim, a ne tržišno, definiranim ciljevima kao što su pravovremena, potpuna i svakome dostupna informacija i koja ispunjava funkcije obrazovanja i orijentacije u društvu i politici.

Polazno načelo te reforme trebalo bi biti da se prihodi HRT-a od pristojbe ne smanje, a drugo načelo da pristojba više ne bude svojevrsni "flat tax", nego da njen iznos ovisi o visini (različitih vrsta) dohotka obveznika, tako da se postojeće porezno opterećenje u odnosu na dohodak, ne povećava. Obaveza plaćanja ne bi više proizlazila iz posjedovanja prijemnika ili kompjutora u domaćinstvu, nego naprosto iz činjenice boravka u Hrvatskoj. Osoba s višim primanjima plaćala bi višu, a umirovljeni, ili primjerice nezaposleni, nižu ili nikakvu pristojbu.

"Tako reformirana pristojba, ako bi o njenoj naplati brinula porezna uprava, imala bi potpuni obuhvat obveznika, ostvarujući pritom i značajnu uštedu u nemalim troškovima naplate koje danas snosi HRT. Iako reforma pristojbe u neku vrstu doprinosa za javne medije - osim što otvara mnogobrojna važna pitanja raspodjele sredstava - podrazumijeva i poprilično krupne promjene, različite strahove i s njima povezane otpore, nikako se ne radi ni o kakvom novom porezu koji će opteretiti građane, a svaka odluka o tome bit će koordinirana s cjelokupnom vladinom politikom", zaključuje se u priopćenju.

(Hina) 
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!