mjesto za top banner

12. LIPNJA 2012. 11:49h

Milanović i Jovanović uručili nagrade `Luka Ritz`

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nagradu 'Luka Ritz' za promicanje tolerancije i škole bez nasilja ove su godine dobile Ivona Farkaš iz Našica i Klara Đurkin iz Čakovca.

Ivona je učenica 8. razreda našičke OŠ Kralja Tomislava, a Klara maturantica čakovečke gimnazije. Nagradu 'Luka Ritz' dobile su za iniciranje niza projekata u svojim sredinama koji promoviraju nenasilje. Na svečanosti u Banskim dvorima priznanja su im uručili premijer Zoran Milanović i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Ivona i Klara otkrile su i zašto im je nagrada važna.

"Zato što znam da se nasilje smanjuje i da možemo sigurno ići ulicom. U mojoj školi nasilja nema puno, ali se smanjilo od kada su naše akcije počele", rekla je Ivona, a Klara dodala:

"Međimurska županija je sredina u kojoj ima dosta romske populacije i djeca jednsotavno malo teže surađuju. Tamo sam se susretala s takvim primjerima, ali nadam se da će, ako ne ubrzo, onda kroz nekoliko godina takav način rada i odnos među djecom biti promijenjen", kaže Klara.

"U vremenu kulture nasilja u kojoj živimo nagradu za toleranciju treba njegovati i čuvati", poručio je Milanović.

"Ono za što se zalažem kao političar nije tolerancija nego čovjekoljublje i pravo na to da budeš drukčiji. U slučaju Luke Ritza ne radi se o toleranciji jer jedno je vrijedno, a drugo potpuno bezvrijedno. Tolerancije između vrijednosti i bezvrijednosti nema i tome također trebamo učiti djecu", dodao je Milanović.

Psihologinja Gordana Buljan Flander upozorila je da država nije učinila dovoljno u suzbijanju vršnjačkog nasilja. Preventivni programi ovise isključivo o entuzijazmu pojedinaca, iako je statistika neumoljiva.

"Zadnja istraživanja su pokazala da je 27% djece izloženo nasilju svakodnevno ili gotovo svakodnevno, a da 8% djece priznaje da čini nasilje svakodnevno ili gotovo svakodnevno i to su veći postotci nego u ostalim europskim zemljama", rekla je Buljan Flander.

Suzana Ritz podsjetila je da je nagrada, koja nosim ime njihova sina, spomen na sve žrtve maloljetničke delikvencije u Hrvatskoj. Ivoni i Klari zahvalila je na nesebičnom promicanju pozitivnih vrijednosti i uzora, a odraslima poručila.

"Ne brinite se što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se što vas neprekidno promatraju", poručila je majka Luke Ritza. (Mediaservis)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!