mjesto za top banner

2. KOLOVOZA 2012. 15:09h

Milanović: Želimo riješiti pitanja granice, ali ne na hrvatsku štetu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Premijer Zoran Milanović istaknuo je danas kako Hrvatska nema uređene granice s većinom susjeda te kako to želi riješiti, ali ne na hrvatsku štetu.

Hrvatska u ovom trenutku nema uređene granice s većinom svojih susjeda, imamo provizorij. Želimo to mijenjati, riješiti, ali ne na hrvatsku štetu. Vjerujem da znamo što je hrvatski interes, ali dok ne sklopimo dvostrane ugovore ili to ne riješi arbitraža, formalno-pravno nemamo jasno definirane granice, rekao je Milanović koji se na početku sjednice Vlade osvrnuo na kritike izrečene na račun Vlade vezano za pitanje granice s BiH.

Milanović je poručio kako se ne traži tuđe, ali i kako se ne može tvrditi da je nešto naše, dok se to ne riješi bilateralnim ugovorom.

Trebamo riješiti granicu sa Slovenijom, vjerujem uskoro s obzirom na dogovorenu arbitražu, kao i s BiH, Crnom Gorom i Srbijom, kazao je premijer.

Osvrćući se na problem granice sa susjedima koji nisu u EU, Milanović je istaknuo kako se tu ništa ne radi već tu Hrvatska ima inicijativu.

Prije ulaska u EU o pitanju granice sa susjedima koji nisu članovi EU inicijativu imamo mi, ova Vlada, kazao je.

Susjede, koji nisu u EU, ne ucjenjuje s obzirom na naš superioran položaj prema EU. Poštujemo svoje susjede, poručio je premijer naglašavajući kako se vodi računa o hrvatskom interesu i traži poštovanje međunarodnog prava.

Milanović je naglasio kako je slučaj granice s BiH isključivo stvar odnosa Zagreba i Sarajeva, da nitko sa strane s tim nije imao veze, niti se bilo s kim razgovaralo, ni u Europskoj komisiji niti bilo gdje drugdje.

Napominjući kako ništa ne prejudicira, premijer je istaknuo kako je važno imati jednake kriterije prema svima. To je naše načelo i toga ćemo se pridržavati, a drugi neka krstare i plove, zaključio je Milanović. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!