mjesto za top banner

5. LIPNJA 2012. 12:20h

Milanović: Došlo je vrijeme da Rohatinski ode

Zoran Milanović

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Premijer Zoran Milanović u ekskluzivnom intervjuu za Media servis potvrdio je da će novi guverner Hrvatske narodne banke biti Boris Vujčić, dosadašnji zamjenik guverenera Željka Rohatinskog.

Došlo je vrijeme da Rohatinski ode, a o sadržaju telefonskih razgovora neću razglabati, rekao je Milanović.

"Ja sam s Rohatinskim razgovarao nebrojeno puta, uživo, za ručkom, telefonski, dok sam bio u oporbi i nakon što sam postao premijer. Čak i više dok sam bio u oporbi jer je vremenski bilo dulje, pa smo tako razgovarali i ovoga puta. To je razgovor u kojem vi slušate drugu stranu i morate donijeti jednu stratešku odluku, dakle, tko će sljedećih šest godina voditi banku, a Rohatinskom mandat istječe", rekao je Milanović za Media servis.

Premijer je istaknuo kako neće prepričavati telefonske razgovore.

"Moj problem je što ne mogu prepričavati neke razgovore, prema tome, neću ni ovom prilikom prepričavati telefonske niti usmene razgovore s drugim ljudima. Prije svega, ne radi se o nikakvoj smjeni, nego o donošenju jedne strateške odluke tko će sljedećih šest godina voditi Hrvatsku narodnu banku kao jednu ustavnu instituciju, ustavnu kategoriju, vrlo važnu i neovisnu u svom radu, zakonom reguliranu. To su važne odluke, kao što je bila važna odluka prije 12 godina kada je Rohatinski postao guvener za vrijeme Vlade SDP-a", pojasnio je Milanović.

Radi se kaže premijer, o strateškoj odluci.

"Dakle, radimo u najboljem hrvatskom interesu, donosimo strateška kadrovska rješenja nakon 12 godina mislimo da je vrijeme da ljudi iz iste škole, koji će neovisno raditi taj posao, pruzmu taj posao, a naročito u svjetlu brojnih najava guvernera da odlazi, koje su i za mene bile malo zbunjujuće. Ali ja ovdje ne prilazim nimalo osobno. Mi gospodinu Rohatinskom ne zamjeramo ništa poslovno, ali mislim da bi svatko od nas trebao biti malo odmjereniji i jasniji u svojim rječima", kaže Milanović, a način na koji je Rohatinski javnosti objavio svoju smjenu, razočarao je Milanovića.

"To se tako ne radi", rekao je premijer, koji prije odluke, obavio razgovor s Rohatinskim.

"Činilo nam se kao najnormalnije rješenje, želio sam naravno, s obzirom da smo imali intenzivne kontakte da to ne bi slučajno saznao iz medija. O detaljima razgovora neću govoriti i mislim da se to naprosto nije moglo korektnije napraviti s naše strane i s moje strane. Kao predsjednik Vlade nisam želio slati nikakvog 'teklića' ili bilo koga drugoga, nego naprosto porazgovarati o tome. Zbog toga molim da se ne koristi riječ smjena jer to naprosto nije smjena", rekao je Milanović.

Nakon 12 godina Željko Rohatinski odlazi s mjesta guvernera HNB-a. Iako je Vladi predložio nastavak suradnje, ističe, da mu je premijer Milanović u telefonskom razgovoru prije nekoliko dana rekao da to više nije moguća.

Govoreći na predstavljanju studije Zlatni rast: Vraćanje sjaja europskom gospodarskom modelu o putu kojim bi Hrvatska trebala krenuti kako bi izašla iz krize, Rohatinski je rekao.

"Vjerujem da je ovo razmišljanje na tragu i stavova Svjetske banke te se nadam da će Vlada RH i HNB na čelu s novim guvernerom krenuti tim putem. Hvala svima, a posebno hrvatskoj javnosti na podršci koju mi je pružala u proteklih 12 godina."

"Nakon dva mandata u HNB-u, odlazim. U nekoliko navrata sam izjavio da sam spreman ostati u HNB-u, ako Vlada ocijeni da možemo uspješno surađivati. Činjenica da odlazim iz HNB-a sama po sebi govori sve,istaknuo je Rohatinski.

Na novinarsko pitanje jesu li presudile razlike u mišljenju veznom uz tečaj kune Rohatinski je naglasio da misli kako je ključan faktor bilo očuvanje ukupne stabilnosti, no je li to bilo presudno morat ćete pitati premijera, rekao je. (Mediaservis)

>>Brkić:Kada je Rohatinski u pitanju, konsenzusa nema<<

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!