mjesto za top banner

25. RUJNA 2012. 13:11h

Mikulić: Maček je uzeo moju donaciju od 1,3 milijuna kuna bez potvrde

Ratko Maček

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vlasnik papirne industrije PAN Marinko Mikulić posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da je na nagovor bivšeg premijera Ive Sanadera i njegova glasnogovornika Ratka Mačeka HDZ-u donirao 1,3 milijuna kuna gotovine za koju nije dobio nikakvu potvrdu.

Maček ga je, tvrdi, i nakon odlaska s dužnosti u svibnju 2009. tražio da s njegovom privatnom tvrtkom sklopi ugovor na 40 tisuća kuna mjesečno kako bi riješio Mikulićev spor s državom zbog koje mu je bio blokiran račun.

Mačeka je, kaže, zamolio da mu sredi kontakte u vladi kako bi se "riješile nepravde" prema njegovu poduzeću, a on je osim 40 tisuća kuna mjesečno tražio i "nagradu kada se spor pozitivno riješi", posvjedočio je Mikulić čiji je iskaz bio prepleten mnogim kontradiktornostima u odnosu na njegovo ranije svjedočenje u istrazi.

Tako je primjerice porekao raniju tvrdnju da je novac za stranku donirao kako bi se riješio njegov spor s državom, ali i dio iskaza u kojemu je tvrdio da se tadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić pozivao na premijera i njegova glasnogovornika.

S Mačekom ga je još 2005. upoznao Sanader, rekavši mu da se javi i s njim dogovori prikupljanje novca za stranku. Premijerov glasnogovornik potom je zatražio da skupi oko četiri milijuna, nakon čega je Mikulić pribavio 1,3 milijuna kuna i u nekoliko ih navrata odnio u središnjicu HDZ-a. Novac je, kaže, prikupio od istomišljenika, a dao je i vlastiti, a na primopredaji je uz Mačeka bila i blagajnica Branka Pavošević, koja je iznos, bez ikakve potvrde, zavela u svoju bilježnicu.

Maček ga je naknadno upoznao i s Barišićem za kojega je znao da prikuplja novac za stranku. PAN je poslujući s Fimi medijom izrađivao promotivne materijale za HDZ, a za usluge je ispostavio račun od milijun kuna Fimi mediji i račun od oko 130 tisuća kuna stranci. Mikulić tvrdi da mu je Fimi medija sve uredno platila, dok je HDZ ostao dužan cijeli iznos.

Barišić ga je osim poslovanja s Fimi medijom pokušao nagovoriti da donira još novca za stranku, no Mikulić na to navodno nije pristao.

"Ja sam svojim radom i previše zadužio HDZ pa mu tada nisam želio dati novac", kazao je Mikulić ponavljajući da je u nepriliku s državom došao nakon što je stranci ranije poklonio 1,3 milijuna kuna.

Mikulićevu iskazu prigovorio je Sanader, ističući da ga nikada nije uputio Mačeku zbog skupljanja novca za stranku. Kazao je da ga je Mikulić pitao kako da pomogne stranci, a on ga je uputio na glavno tajništvo, a ne na Mačeka jer to nije bilo u njegovoj nadležnosti.

Suđenje Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci koje se tereti za izvlačenje 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki nastavlja se poslijepodne svjedočenjem predsjednika Hrvatske turističke zajednice Nike Bulića.

Treći svjedok predviđen za današnje ročište, Dubravko Grgić, svoj je nedolazak na sud ispričao pa će biti ispitan naknadno. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!