mjesto za top banner

12. SVIBNJA 2012. 16:06h

Mesić: Na Bleiburškom polju nisu se okupili izabrani, nego izopćeni

Stjepan Mesić

Foto

Hrvatska
0

Tekst

ZAGREB - Bivši predsjednik Stjepan Mesić u priopćenju je istaknuo svoje nezadovoljstvo komemoracijom koja je danas održana na Bleiburškom polju.

Mesić je naglasio kako je spomenuta manifestacija izravan udar na povijesnu istinu, uvreda zdravom razumu, ali i otvoreni i krajnje grubi izazov legalnoj hrvatskoj vlasti.

"Vrijeđanje Sabora, etiketiranje Vlade kao 'komunističke nemani', otvoreno pozivanje na dokidanje sekularnog karaktera naše države ('Nemojte dozvoliti da vam vladaju oni koji se ne boje Boga'), u istupanjima što su bila natopljena govorom mržnje tipičnim za početak devedesetih godina 20. stoljeća, bile su osnovne karakteristike skupa koji se predstavlja kao komemoriranje ubijenih nakon završetka Drugoga svjetskog rata", dio je Mesićevog priopćenja.

Bivši predsjednik poručio je da je skup na Bleiburškom polju bio odavanje počasti tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njezino rehabilitiranje kao 'izraza vjekovnih težnji hrvatskog naroda', a ljutit je jer su se zaobilazile povijesne činjenice, a ponavljale notorne laži.

"Riječi 'ustaštvo', 'fašizam' i 'nacizam' bile su očito zabranjene, ali su svim govornicima, uključujući i predstavnike Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice bila puna usta komunizma i komunističke opasnosti. Pobjedu godine 1945. nazivalo se 'takozvanom', a legalno osuđene za dokazane ratne zločine u vrijeme Domovinskoga rata proglašavalo se nevino osuđenim herojima, čime se izravno negira legitimnost i legalnost i hrvatskih sudova, i Međunarodnog suda u Haagu", istaknuo je Mesić, koji je kao bivši predsjednik države i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, smatrao svojom dužnošću upozoriti na to.

U zaključku je istaknuo kako se na Bleiburškom polju nisu okupili 'izabrani', kao što je rekao jedan od govornika, nego izopćeni, uključujući i predstavnike lokalnih vlasti i nekih političkih stranaka zastupljenih u Saboru

"Svi oni koji su sami sebe izopćili od činjenica, od stvarnosti u kojoj živimo, ali i od europske budućnosti kojoj za Hrvatsku alternative nema", stoji u priopćenju bivšeg hrvatskog predsjednika.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!