mjesto za top banner

POÄŤEO PLINSKI SUMMIT

17. SIJEčNJA 2009. 18:09h

Medvedev: Sva nastojanja ostala bez rezultata

Predsjednik Rusije Dmitry Medvedev

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Rusija je na sastanak pozvala predsjednike vlada svih zemalja koje kupuju ili prevoze njezin plin, ali većina se nije odazvala.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u subotu je izjavio kako pokušaji da se završi teška kriza s opskrbom Europe plinom još ne daju rezultata.

- NaĹľalost, a to Ĺľelim naglasiti, sva nastojanja dosad nisu dala rezultata, a ljudi koji Ĺľive u mnogim europskim zemljama i dalje su bez grijanja - rekao je Medvedev otvarajući sastanak u Kremlju na kojem sudjeluju zemlje ukljuÄŤene u spor vezan uz opskrbu plinom.

Rusija je na sastanak pozvala predsjednike vlada svih zemalja koje kupuju ili prevoze njezin plin, ali većina nije poslala predstavnike u Moskvu.

Reuters-.--.-
Photo javno100  
Europska unija, na nagovor češkog predsjedništva, odlučila je ne slati predstavnike pojedinih zemalja članica, nego će imati zajedničke predstavnike - europskoga povjerenika za energetiku Andrisa Piebalgsa i češkoga ministra industrije i trgovine Martina Rimana. Tome se priklonila i Hrvatska.

Moskva će dati sve od sebe

Ruski je predsjednik rekao da će Moskva dati sve od sebe da se plinska kriza riješi.

Prije početka sastanka na vrhu ruski premijer Vladimir Putin nakratko se u sjedištu vlade sastao s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko, s kojom je zatim otišao u Kremlj.

- Dvoje premijera sastalo se u sjedištu ruske vlade, a onda je premijer Putin predloĹľio da odu ravno na konferenciju u Kremlju - rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov i dodao: ''Ali, njih će se dvoje poslije vratiti ovamo na razgovore.''

čelnici ruskih i ukrajinskih plinskih kompanija Gazproma i Naftogaza, zbog čijeg je neslaganja vezanog uz ugovor i izbila plinska kriza, sudjelovat će u Putinovu razgovoru s Julijom Timošenko i ministrima energetike tih dviju zemalja, rekao je vladin glasnogovornik, a prenosi agencija dpa.

Analitičari kažu da se od tih razgovora očekuje preokret ili konačni neuspjeh subotnjih pokušaja. Od sastanka u Kremlju ne očekuju konkretne rezultate.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!