mjesto za top banner

17. SIJENJA 2011. 19:49h

Mate Laušić: Mjere sigurnosti za Josipovića moraju biti na najvišoj razini

Foto

Hrvatska
0

Tekst

"Ova bombica je opomena Ivi Josipoviću i Borisu Tadiću. Osvetit ćemo našeg viteza Josipa Jovića, koji je ubijen prije 20 godina na Plitvičkim jezerima, i ništa nas u tome ne može spriječiti", pisalo je u prijetećem pismu koje je - uz ručnu bombu - stiglo u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu, doznaje Večernji list iz njemačkih izvora bliskih istrazi.

U potpisu je stajalo samo “HF”, uz amblem s prikazom orla na hrvatskom grbu. Što se i tko skriva iza naziva HF, istražuje se.

Osveta za Uskrs 1991.

Pismo je sadržavalo niz prijetnji i uvreda upućenih hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i njegovu srbijanskom kolegi Borisu Tadiću. Prijetnja stiže baš uoči Josipovićeva posjeta Njemačkoj - hrvatski predsjednik u Berlinu je u srijedu i četvrtak gdje će ga primiti predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert i savezna kancelarka Angela Merkel.

“Bombica je samo opomena predsjedniku udbaško-komunističkog-antifašističkog-četničkog saveza Josipoviću i njegovu prijatelju, četničkom vojvodi Tadiću”, poručila je skupina koja se identificirala kao HF. Objašnjavajući razloge prijetnji, vraćaju se na krvavi Uskrs 1991. na Plitvicama kad su se sukobili redarstvenici MUP-a i krajinski separatisti i kad su pale prve žrtve Domovinskog rata.

Veleposlanik u Zagrebu

U pismu, doznajemo, potpisani HF podsjećaju kako se 31. ožujka ove godine navršava 20 godina od pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvičkim jezerima, kako su ga odlučili osvetiti te upozorili da ih u toj namjeri nitko ne može spriječiti.

S obzirom na to da je pismo potpisano s HF, neki su taj potpis povezali s internetskom stranicom Hrvati Frankfurta, čiji grb nalikuje na onaj iz pisma.

- Osuđujem taj teroristički čin. Ako je grb kopiran, to je učinjeno ilegalno - kazao je dizajner grba i vlasnik stranice hrvati-frankfurt.de Perica Ninković.

Iz hrvatskog MVP-a nisu željeli komentirati poruku i prijeteće pismo, samo su kazali kako je sumnjivi paket s ručnom bombom dostavljen putem dostavne tvrtke u ponedjeljak oko 13 sati. Djelatnicima je odmah bio sumnjiv pa su pozvali policiju.

Sumnje su se pokazale točnima - nadležne službe njemačkog ministarstva unutarnjih poslova detaljnim su pregledom utvrdile da paket - uz prijeteće pismo - sadržava ručnu bombi M 75 s upaljačem i osiguračem, a koja je potom i odnesena iz kruga Veleposlanstva. Veleposlanik u Njemačkoj Miro Kovač inače je bio u Zagrebu.

Josipović u srijedu ipak putuje u Njemačku

– Prema informacijama kojima zasad raspolažemo, nema razloga da zbog bombe pred hrvatskom ambasadom u Berlinu i popratnog prijetećeg pisma predsjednik Josipović otkaže svoj posjet Njemačkoj – poručili su iz Ureda predsjednika.

I Stjepan Mesić dobivao je prijeteća pisma od raznih ultradesničarskih skupina, među ostalima i Hrvatskog oslobodilačkog pokreta. Ostane li se pri Josipovićevu posjetu, bit će to u skladu s pravilima osiguranja državnika. Predsjednik bi trebao u Berlin krenuti u srijedu. Tijekom boravka planiran je susret s predsjednikom Christianom Wulffom i premijerkom Angelom Merkel, razgovori i gospodarski forum hrvatskih i njemačkih gospodarstvenika te razgovori s Hrvatima u Njemačkoj.

– Izručenje Josipa Perkovića njemačkim vlastima nije tema razgovora jer je to u domeni pravosuđa, a ne očekuje se ni da će razgovarati o bivšem premijeru Sanaderu – kažu u Uredu. Teme su pristupni pregovori Hrvatske s EU, hrvatsko-njemački odnosi i situacija u regiji s naglaskom na hrvatsku ulogu u njoj.

Njemačka jamči sigurnost

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle nazvao je hrvatskog kolegu Gordana Jandrokovića, osudio čin slanja bombe te zajamčio punu sigurnost djelatnicima i Veleposlanstvu Hrvatske u Berlinu.

Istaknuo je kako će njemačka Vlada poduzeti sve potrebne mjere sigurnosti u okviru predstojećeg posjeta predsjednika Ive Josipovića Njemačkoj.

Umirovljeni general Mate Laušić: Ako postoji jedna bomba, ima ih više, a možda i težeg naoružanja

Komentirajući ručnu bombu koja je uz prijeteće pismo stigla na adresu hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, ratni zapovjednik vojne policije i umirovljeni general Mate Laušić kazao je da se nijednu prijetnju ne može shvatiti olako, pogotovo ako je u pitanju predsjednik jedne zemlje.

– Onaj tko tome ne misli pridavati veliko značenje u startu griješi jer svaku prijetnju treba shvatiti krajnje ozbiljno – kazao je Mate Laušić dodajući da ga u cijeloj priči najviše zabrinjava to što nije poslano neko improvizirano oružje iz kućne radinosti, nego bomba M75 s upaljačem i osiguračem, odnosno oružje koje je proizvodila bivša JNA i koje se koristilo u Domovinskom ratu.

– Najintrigantnijim mi se čini to da je riječ o ozbiljnom oružju koje je došlo na teritorij Njemačke što cijeloj poruci upućenoj predsjedniku Ivi Josipoviću daje dodatnu težinu. Ako postoji jedna bomba, vjerojatno ih ima više, a ako ih ima više, možda je riječ i o drugom, težem naoružanju – rekao je umirovljeni general.

Laušić nije htio nagađati tko stoji iza prijetnje, no u svakom slučaju smatra da sigurnosne mjere obiju zemalja trebaju biti na visokoj razini tijekom Josipovićeva posjeta Berlinu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!