mjesto za top banner

15. OUJKA 2013. 19:33h

Mamić htio obračun države s huliganima. I dobio ga je!

Zdravko Mamić na skupu HDZ-a

Foto

Hrvatska
0

Tekst

- Jovanović je čovjek koji mrzi sve hrvatsko, čovjek koji je Srbin ne može voditi najvažniji resor u Republici Hrvatskoj. On je uvreda za hrvatski mozak, on je hrvatomrzac. Kod njega ne vidite osmijeh nego očnjake koji su spremni na klanje- 'zanio' se u petak ujutro čelnik Dinama Zdravko Mamić.

Pa tako 'zanesen' završio u pritvoru u petak poslijepodne. Konačno. I zasluženo.

Teško je vjerovati da Zdravko Mamić zaista mrzi Srbe. Ili da ima nešto protiv ministra Željka Jovanovića zato što je Srbin. Ne, Mamić mrzi Jovanovića zato što se taj ministar odlučio obračunati sa 'kriminalom' u Mamićevoj udruzi. Mamić mrzi Jovanovića jer ga je odlučio 'udariti' po džepu. I to je razlog Mamićeve mržnje. Novac.

- O Srbima kao narodu, sve najbolje. Imam mnogo prijatelja u srpskom narodu, oni dolaze u Hrvatsku i ja ih ugostim. Kada god dolazim u Srbiju, nažalost ne često, ali uvijek me dočekaju kao kralja. Taj odnos je izvanredan. Srećemo se plovidbama po raznim otocima- govorio je Mamić nedavno hvalospjeve o Srbima.

Ipak, ovog petka je Zdravko Mamić pretjerao i prešao sve granice, čak i one koje su mu se do sada tolerirale. A i te koje su mu se tolerirale su bile postavljene prilično visoko. Kao nikome u javnom životu. Jer, svi su govorili, odmahnuvši rukom, ma to je Mamić. No Mamić je ovoga puta zašao u opasne vode. Šovinističke. Šireći mržnju, pozivajući na diskriminaciju. I iako smiješno zvuči da njegova riječ, nakon svega što je izgovarao posljednjih godina, ima ikakvu težinu, ipak ima.

Mamić je svojim izjavama uvrijedio ne samo Srbe, nego i Hrvate. I sve one koji žive u Hrvatskoj i trude se da Hrvatska bude bolja zemlja. Je li nas vratio u davne devedesete kako neki smatraju? Teško. Daleko smo dogurali od tih godina. Pokazalo se to i u petak nakon Mamićeve izjave. Osude su stizale sa svih strana, od političkih stranaka do sportskih udruga.

Ali je vrijeme da se i na ovakve šovinstičke ispade počne zakonski reagirati. Kako ne bi drugim 'mamićima' tako nešto palo na pamet. Da se pokaže da se u ovoj državi šovinizam ne tolerira.

A ono što je nasmješnije u cijeloj priči, možda i najironičnije, je da je Mamić sam sebe srušio. Uspio je u nečemu u čemu taj isti Jovanović nije uspio od kad je postao ministar. A i mnogi prije njega.

Prijetio se Jovanović Mamiću od početka mandata. HNS i Mamića nazivao žabokrečinom hrvatskog nogometa da bi, pred kraj, osnovao posebni inspekcijski odjel za češljanje sportskih udruga. I sve to samo zbog Mamića. A na kraju, Zdravko Mamić je 'pokopao' samog sebe.

Sad će ta ista 'žabokrečina' od Hrvatskog nogometnog saveza pokrenuti disciplinski postupak protiv Mamića i malo je očekivati da Mamić neće biti isključen. Malo je i očekivati da predsjednik Dinama Mirko Barišić neće odreagirati na ovo (iako mu je Mamić zapravo šef, a ne obrnuto).

Neki kažu da je Mamić temperamentan pa mu se zato dosta toga dugo vremena toleriralo. Da, on je temperamentan. Temperamentan primitivac. On je zapravo pravi huligan Dinama i onaj najprimitivniji dio hrvatskog nogometa. I zapravo je bio u pravu kad je nedavno izjavio kako je problem huliganizma na prostorima bivše SFRJ slabost i neodgovornost vlasti u svim republikama bivše Jugoslavije, koje se nisu u stanju s time obračunati. No, kako stoji, čini se kako će se Mamićem ovoga puta vlasti obračunati. I poslati najljepšu sliku iz Zagreba od koje će svi imati koristi, kako je i bila Mamićeva želja ususret utakmici Hrvatske i Srbije.

- Bit će spektakl- baš kako je i sam Mamić zaželio.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!