mjesto za top banner

26. LIPNJA 2012. 20:18h

Lovašani: Nema kazne koja može zadovoljiti, bitno je da presuda donesena

Razorena crkva u Lovasu 1991.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Komentirajući današnju presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, za zločine koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba, lokalnih srpskih vlasti i jugo vojske počinili u Lovasu 1991. - načelnik te vukovarsko-srijemske općine Stjepan Milas izjavio je Hini kako nema te kazne koja može zadovoljiti obitelji žrtava, ali najbitnije je da su presude donesene i da su osuđujuće.

>>Presuda za Lovas: Dobili ukupno 128 godina zatvora<<

Odjel Višeg suda za ratne zločine u Beogradu danas je izrekao kazne za 14 pripadnika bivše JNA i paravojne formacije "Dušan Silni" zbog ubojstva 70 hrvatskih civila u selu Lovas u Hrvatskoj - prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je na 20 godina zatvora dok je preostalih trinaestoro optuženih osuđeno na kazne od 4 do 14 godina zatvora.

"Nema te kazne koja može zadovoljiti obitelji žrtava, ali najbitnije je da su presude donesene i da su osuđujuće", kazao je Milas upozorivši kako se, međutim, presude odnose na kažnjavanje počinitelja ubojstva i mučenja "tek polovice od ukupno 70 Lovaščana, žrtava okupacije Lovasa".

"Nadamo da će se sudski postupak otvoriti i za preostale žrtve kako bi i njihovi krvnici bili kažnjeni", istaknuo je Milas.

>>Presuda za Lovas: Jedan život vrijedi koliko i tri godine zatvora<<

Zamjenik vukovarsko-srijemkog župana, Lovaščanin Željko Cirba, rekao je da obitelji žrtava zasigurno nisu zadovoljne presudama. No, dodao je, ohrabrujuće su riječi sutkinje izrečene u završnoj riječi, a koje, kako je kazao, otvaraju mogućnost za novi sudski postupak u vezi sa stradanjem preostalih Lovaščana, a čije stradanje nije bilo predmet sudskog postupka koji je danas završio izricanjem presuda.

"Mislimo da bi se svakako sudska odgovornost trebala zatražiti i za pripadnike bivše JNA, a ne samo srpskih paravojnih postrojba, koji su također sudjelovali u okupaciji Lovasa i ubojstvima njegovih mještana hrvatske narodnosti", kazao je Cirba.

Suđenje za Lovas je počelo 17. travnja 2008., a tijekom sudskog postupka saslušano je ukupno 213 svjedoka, uključujući četrnaestoricu optuženih i jednog sudskog vještaka.

>>UBIUDR o presudi: Hrvatska je još jednom izgubila<<

Po optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dragovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

U optužnici je, uz ostalo, navedeno da je teritorijalna vlast, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i slijedeći dan pripadnici postrojbe "Dušan Silni" okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada skupinu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.

>>Suđenje za Lovas zadnje u seriji suđenja u Srbiji<<

Za ratne zločine počinje u listopadu 1991. u Lovasu osuđeni su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici paravojne postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!