mjesto za top banner

17. VELJAE 2012. 07:43h

Ljubo Jurčić: Nema ekonomskih razloga za smjenu na čelu Podravke

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Doveo ga je u listopadu 2009. godine tadašnji šef HSS-a Josip Friščić, ali nije dignuo ruku za upravu predvođenu HSS-ovcima. Po sili funkcije šefa Podravkina NO-a osobno je potpisao ugovore koji toj istoj upravi jamče milijunske otpremnine, a odlazi zato što im ih ne želi isplatiti. Podržava SDP-ovca Zvonimira Mršića kao novog šefa uprave, ali tvrdi da ekonomskih razloga za smjenu na čelu Podravke zapravo nema.

Moglo se i više?

Ponavlja kako je otišao iz NO-a jer je njegova misija završila s danom nagodbe između Podravke i OTP-a, ali do nje je došlo još prije dva i pol mjeseca. To je prof. dr. Ljubo Jurčić, prema jednima ključna osoba za održanje koprivničke prehrambene kompanije nakon “operacije Spice”, a prema drugima nebitna figura, koja nije pokrenula pravi oporavak tvrtke.

– Moj posao nije bio da vodim firmu u normalnim uvjetima, uostalom, o tome nisam imao konceptualni dogovor s novom Vladom i zato je moj odlazak iz NO-a potpuno normalan i logičan. Podravka je danas stabilna kompanija, u zadnje dvije godine je u plusu. Je li se moglo više? To moraju procijeniti vlasnici – reći će Jurčić na dan svoje ostavke.

A vlasnici, odnosno država i obvezni mirovinski fondovi, koji drže više od 50 posto udjela u Podravki, rekli su da Vitković i ekipa moraju otići. S njima i on.

“Osobne situacije”

– Moja je ideja bila da svi članovi sadašnje uprave ostanu u kompaniji. Zašto neće? Pa, tu se radi o osobnim situacijama, neki imaju svoje planove. O uvjetima njihova odlaska pregovarao sam mjesec dana i maksimalno nastojao zaštiti Podravku. Nije to bila pozicija daj-ne daj, postojale su ponude s naše strane i njihovi kontrazahtjevi – ne ulazi u potankosti Jurčić, ali otkriva da mu brzina u tranziciji upravne vlasti u Podravki nije bila prioritet.

– Da uprave nema i godinu dana, ne bi bilo velike štete. Podravkini proizvodi i dalje bi se prodavali. Međutim, pitanje je kolika bi bila tzv. oportunitetna šteta, koliko bi kompanija trpjela zbog stagnacije. To neka procijeni netko drugi – reći će Jurčić.

Netko drugi također će morati odobriti otpremnine za Marina Pucara i Lidiju Kljajić, dvoje odlazećih članova uprave, i to u iznosu od, navodno, pet milijuna kuna, prema ugovorima koje je potpisao – Jurčić.

Mršić na čelu uprave vjerojatno idući tjedan

Agencija za upravljanje državnom imovinom ovih bi dana trebala imenovati Matu Crkvenca i Ivu Družića za nove državne predstavnike u Podravkinom NO-u, potvrđeno nam je jučer neslužbeno. Oni će zamijeniti Ljubu Jurčića i Miljenka Javorovića. Drugi tjedan, prema tim informacijama, održat će se sjednica NO-a na kojoj će se imenovati nova uprava. Njezin predsjednik bit će Zvonimir Mršić, a članovi Jadranka Ivanković, Olivija Jakupec i Miroslav Klepač. Ime petog člana dosad nije procurilo u javnost. Mršić jučer nije želio komentirati ostavku Ljube jurčića, kao što i svih proteklih tjedana apstinira od izjava u vezi sa svojim dolaskom na čelo koprivničke prehrambene kompanije. Aktualni šef uprave Miroslav Vitković preuzet će vođenje Podravkine kompanije u Sloveniji.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!