mjesto za top banner

10. LIPNJA 2012. 18:26h

Ljilja Vokić poziva Jovanovića: Čemu dodatno plaćanje na prijemnima?

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Tek što se smirila bura oko državne mature, roditelje maturanata čeka nova glavobolja - plaćanje prijava za dodatne provjere znanja. Ukoliko budući brucoš želi iskušati sreću na nekoliko fakulteta, to bi ih moglo stajati više od tisuću kuna. Dok na zagrebačkom Sveučilištu sliježu ramenima, srednje škole prizivaju ministrovu intervenciju.

U iščekivanju objave rezultata državne mature 9. srpnja, tisuće maturanata dodatno će istanjiti obiteljski proračun. Jer veliki broj fakulteta i dalje održava famozne dodatne provjere znanja. Raspon provjera, baš kao i cijena, je šarolik. Na zagrebačkom Sveučilištu traži ih desetak od 33 fakulteta.

Primjerice, intervju na jednom od tehničkih stoji čak 500 kuna. Dvostruko povoljnija je, pak, provjera intelektualnih sposobnosti na Filozofskom. Iako bi državna matura trebala biti unificirani test, dekan Damir Boras objašnjava zašto su ekstra provjere - nužne.

- S obzirom na neka iskustva i simulacije mi smo izračunali da se ne možemo odreći toga jer razlikovnost kroz državnu maturu nije dovoljna da bi mi mogli naših 3.500 ljudi poredati. Onda bi u jednom bodu bilo 50 ili 100 ljudi. Mi ipak moramo to malo finije- rekao je Boras.

Pridodaju li se troškovi za one koji na testiranja dolaze iz manjih sredina, pa moraju platiti put i smještaj, logika autonomnih cjenika pojedinih fakulteta pod velikim je socijalnim upitnikom. Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliša žali što nisu uspjeli izjednačiti troškove, no kako je, tako je.

- Morate uočiti da je fakultetima to dodatni angažman i nastavnika i administracije i informatičkih službi tako da to ipak ima neku cijenu. To je trošak drugačiji od onoga na maturi samo što maturu plaća država, a nama nitko ništa ne plaća- kaže Bjeliša.

Takva fakultetska retorika, kao ni računica, baš ne prolazi u srednjim školama. Ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije Ljilja Vokić.

- Kao prvi, mi obavimo sve što se tiče prijemnih ispita besplatno jer se u školi polaže državna matura. Onda su se fakulteti dosjetili da su ostali bez novca i onda se uvode kojekakvi testovi intelgiencije, logičkog razmišljanja i ne znam što sve ne- rekla je Vokić.

Resorni bi ministar, smatra Vokić, trebao zauzeti jasan stav, kad je već rečeno da je sve besplatno.

- Ministarstvo, ako je već uvelo državnu maturu, mora je jasno koncipirati da ona vrijedi kao kvalifikacijski ispit, odnosno da nema dodatnih ispita. Ako postoje dodatni ispiti, onda trebaju prestati nas maltretirati u školi- kaže Vokić.

Prijave za dodatne provjere kreću od ovog ponedjeljka, no ministar se pozivom na autonomiju fakulteta, kako doznajemo, o ekstra zaradi nema namjeru oglasiti. (Mediaservis)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!