mjesto za top banner

8. TRAVNJA 2012. 21:09h

Lj. Jurčić kritičan prema Vladi: Prijedlog proračuna nije dobar

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nezavisni ekonomist Ljubo Jurčić povodom prvih sto dana Vlade kritički se osvrnuo na dosadašnje poduzimanje Milanovićevog tima. Prema njegovim riječima, donosi Vjesnik hr.,  zabrinjavajuće je što Vlada još uvijek nije donijela konkretan prijedlog rješavanja negativnih trendova koje je za sobom ostavila bivša vlast.

Jurčić smatra da je smanjivanjem potrošnje i povećanjem poreza Vlada povukla krivi potez. Umjesto toga trebala je, po uzoru na strane zemlje, onih nekoliko milijardi proračunskih kuna koje se "uludo" troše preusmjeriti u domaću proizvodnju kako bi se po mogućnosti otvorila nova radna mjesta. U tom pravcu trebala je krenuti i po pitanju škverova za što joj se odaje priznanje, a samo je, kaže Jurčić, nastavila posao vlade HDZ-a čime je dala zeleno svijetlo za likvidaciju brodogradilišta dok istovremeno nije definirala u kojoj će drugoj djelatnosti otvoriti nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta.

Vlada je pogriješila i u pristupu slučaju s mljekarima i poljoprivrednicima jer nije smjela dopustiti da slučaj dođe do suda, odlučan je Jurčić koji je kritičan i prema Vladinom investicijskom planu za koji smatra da uključuje ponajprije one resore koji nisu primarni, a za nezaposlenost su samo kratkoročno rješenje.

Zbog privatizacije je u Hrvatskoj izgubljeno 500.000 radnih mjesta, a nova vlast i dalje na njoj inzistira najavom privatiziranja profitabilnih tvrtki, kazao je Jurčić.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!