mjesto za top banner

21. LIPNJA 2012. 12:12h

Lijepa naša Sava u Županji:Kontinentalna Hrvatska spremna za strane turiste

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Zvuci različitih tamburaških orkestara, deseci djece u narodnim nošnjama i njihove izvedbe tradicijskih folklornih napjeva i plesova, miris ribljega paprikaša i bogata baština županjskoga kraja predstavljena uz rijeku Savu prvo je što su čuli, vidjeli i doživjeli francuski turisti kada su riječnim cruiserom Victor Hugo pristali u Županju. Time su postali i prvi strani turisti koji su u tako velikome broju posjetili Savski sajam u okviru petoga izdanja Coca-Colina društveno odgovornoga projekta Lijepa naša Sava.

Na šetnici uz Savu održane su i šeste Dječje čobanske igre, prikaz dijela tradicijskih običaja i kulture županjske Posavine. Navlačenje i preskakanje štapa, dizanje kolca ili kvrge, igre su koje su pastiri tradicionalno igrali u polju, upotrebljavajući rekvizite koji su im uvijek bili pri ruci, poput štapa ili kapa. Te fizički zahtjevne igre o kojima gotovo nema zapisa žive zahvaljujući ovakvim manifestacijama na kojima ih predstavljaju mališani iz kulturno-umjetničkih društava županjskoga kraja.

Uz bogat kulturno-umjetnički program i nastupe mjesnih društava i dječjih skupina, izložbu fotografija Borisa Krstinića Život uz rijeku Savu, prikaz žetvenih običaja i kušanje gastronomskih delicija, ove je godine u Županji predstavljen i nesvakidašnji projekt Graničari uz čardak i Savu Turističke zajednice grada Županje, a vrlo su dojmljivi bili i nastup povijesne postrojbe Serežani te vožnja zaprežnim kolima Konjogojske udruge Stari graničar.

– Savskim sajmom, koji i ove godine obogaćuje turističku ponudu Županje, građanima i gostima pružili smo uvid u tradicijske običaje, kulturno naslijeđe i raznolikost našega kraja kako bismo potaknuli održivi turizam i svijest o važnosti očuvanja rijeke Save – izjavio je Mirko Bačić, direktor Turističkoga ureda Turističke zajednice grada Županje. 

Koliki je turistički potencijal županjskoga kraja pokazuje pristanak francuskoga cruisera koji je u Županji izazvao veliko uzbuđenje. Ploveći iz Budimpešte prema Sisku, francuski su turisti prenoćili usidreni u Županji i proveli dan na različitim izletima u okolici grada te se upoznali s posavskim običajima, prirodom i gastronomijom.

– Kontinentalna Hrvatska može bitno unaprijediti ukupnu turističku ponudu Hrvatske i omogućiti jedinstvene sadržaje za strane turiste koji dolaze na ljetovanje u našu zemlju. Današnji Savski sajam u Županji i prvi organizirani posjet stranih turista pokazuju da imamo itekako vrijedne običaje i tradiciju koji mogu postati jedinstvenim turističkim sadržajem i građanima uz Savu omogućiti novu razvojnu perspektivu, izjavio je rukovoditelj odnosa s javnošću Coca-Cole Hrvatska Igor Ćutuk.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!