mjesto za top banner

17. KOLOVOZA 2012. 18:02h

Lidija Bertović postala nova ravnateljica NP Plitvička jezera

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ministar zaštite okoliša i priroe Mihael Zmajlović imenovao je Lidiju Bertović ravnateljicom Nacionalnog parka Plitvička jezera s danom 14. kolovoza na razdoblje od četiri godine.

Ministar je predmetno Rješenje donio na temelju provedenog javnog natječaja kojeg je 24. srpnja 2012. godine raspisalo Upravno vijeće Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“, priopćilo je ministarstvo.

Od nove ravnateljice se očekuje da će unaprijediti poslovanje Nacionalnog parka u cilju postizanja što bolje zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti i što boljeg upravljanja zaštićenim područjem. Očekuje se i da će poduzeti potrebne mjere i aktivnosti radi unaprijeđenja turizma, turističke ponude i što kvalitetnijeg obavljanja komercijalnih djelatnosti.

Ministar smatra kako je Lidiju Bertović stručno zvanje, poznavanje problematike zaštite prirode temeljeno na višegodišnjem radnom iskustvu u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gore izdvojilo među kandidatima kao najkompetentniju osobu za ravnatelja Plitvičkih jezera.

Dr. sc. Lidija Bertović diplomirala je 1993. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalistički ispit za profesora kemije pred „General Teaching Council for Scotland“ u Edinburgu obranila je 1999. godine. Magistrirala je 2003. godine na „Robert Gordon University“ u Aberdeenu, u Škotskoj u Odsjeku za ekologiju i zaštitu okoliša. Od 1993. do 1998. godine radila je u kemijsko-analitičkom ekološkom laboratoriju „Winston Chemicals Inc.“ u SAD-u, a od 1998. do 2002. godine bila je voditeljica znanstvenog projekta u Molekularno-endokrinološkom laboratoriju pri „Rowett Research Institute“ u Škotskoj gdje je u isto vrijeme obnašala i funkciju voditeljice projekta u naftno-istraživačkom laboratoriju „Schlumberger Research & Development“. Tijekom 2003. i 2004. godine po povratku u Hrvatsku bila je konzultant iz područja zaštite okoliša za Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, EkoTein d.o.o. Zagreb, te za Agenciju za posebni otpad d.o.o. Zagreb. Od 2005. pa do kraja 2009. godine obavljala je funkciju direktorice Sektora zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša i bila savjetnica člana Uprave INA Industrija Nafte d.d., Zagreb, a od prosinca 2009. godine ravnateljica je Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Doktorsku disertaciju iz područja biotehničkih znanosti, grana ekologija i zaštita okoliša, obranila je u svibnju 2010. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!