mjesto za top banner

30. LISTOPADA 2013. 09:24h

LETEĆA GRDOSIJA Na Pleso po 1. put slijeće najveći avion na svijetu

Antonov 225, screenshot

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U Zračnu luku Zagreb 8. studenoga sletjet će najveći zrakoplov na svijetu – Antonov 225, te će to biti obilježeno kao prvo slijetanje tog aviona na Pleso. Na najveći hrvatski aerodrom Antonov stiže kako bi u njega ukrcali transformator koji je za kupca iz Filipina izradila tvrtka Končar energetski transformatori (KPT). Na svijetu postoji samo jedan Antonov 225, a izrađen je još u doba Sovjetskog Saveza i prvi je let imao 1988. godine. Antonov 225 dug je 84 metra, a ima raspon krila 88,4 metra. Maksimalna je težina za uzlijetanje tog zrakoplova 640 tona. Sama je masa zrakoplova 285 tona. Ukupno ima šest motora.

Na zagrebačkom aerodromu u Antonov će se ukrcati transformator vrijedan 5,5 milijuna eura i težak 140 tona. Ovo će biti prvi put da KPT isporučuje svoje transformator zračnim putem jer zbog velike mase tih transformatora oni se do kupaca prevoze uglavnom morskim putem, piše Večernji List.

Organizator je prijevoza tvrtka Zagrebtrans koja je specijalizirana za ovakve prijevoze velikih i izvangabaritnih tereta. Prijevoz transformatora počinje s Jankomira u noći sa 7. na 8. studenoga, poslije 23 sata, a dolazak u zračnu luku očekuje se iza tri ujutro, odnosno u ranim jutarnjim satima 8. studenoga. Po slijetanju Antonova i pripremi zrakoplova Zagrebtrans će početi s utovarom transformatora u avion.

Ivan Milčić, predsjednik uprave KPT-a kaže da je kupcu s Filipina hitnopotreban transformator te se zbog toga odlučio za njegov transport zračnim putem. Naime, brodom bi taj transport trajao 40-45 dana, a zrakom će za to biti potrebna tri-četiri dana. 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!