mjesto za top banner

3. SRPNJA 2012. 17:24h

Lesar prozvao Milanovića zbog grubog kršenja ovlasti Sabora

Dragutin Lesar

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar danas je premijera Zorana Milanovića prozvao za grubo miješanje u ovlasti parlamenta, ističući kako je odluka da se Željku Rohatinskom ne produlji mandat na čelu HNB-a donesena u Vladi, a ne u Hrvatskom saboru koji po zakonu imenuje guvernera središnje banke.

"Pitanje neproduljivanja mandata sadašnjem guverneru je bilo objavljeno u izvršnoj vlasti, a ne u parlamentu koji je nadležan za to. To je grubo miješanje ovlasti Milanovića prema Saboru", izjavio je Lesar novinarima u Saboru.

Kao "nastavak traljave situacije u Saboru" označio je i parlamentarnu proceduru predlaganja novog guvernera HNB-a, jer su vladajući klubovi, istaknuo je, kandidaturu Borisa Vujčića za novog guvernera poslali prije otvaranja službene procedure.

"Nakon protesta oporbe, antidatirali su javni poziv klubovima da predlažu kandidate", kazao je Lesar.

Sramotnim je ocijenio i da će Sabor o kandidatu za novog guvernera odlučivati bez javnog intervjua na Odboru za financije te na Odboru za izbor i imenovanja.

"To naprosto ne možemo prihvatiti", poručio je Lesar.

Inače, Odbor za financije danas je jednoglasno dao pozitivno mišljenje na prijedlog vladajućih klubova da Sabor kao novog guvernera HNB-a imenuje Borisa Vujčića. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!