mjesto za top banner

6. SRPNJA 2012. 13:37h

Leko se sastao s predsjednikom novozelandskog parlamenta

Josip Leko: 
Pančić očito ima neke osobne frustracije jer na konvenciji nije ništa spomenuo, a slažem se da se svako nezadovoljstvo unutar stranke treba iznijeti na Glavnom odboru. Sa mnom nitko ne manipulira.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Brojna hrvatska zajednica koja živi na Novom Zelandu trebala bi pojačati veze između Novog Zelanda i Hrvatske i tako pridonijeti većoj suradnji i većim ulaganjima u obje zemlje, složili su se u petak u Zagrebu potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik novozelandskog parlamenta Lockwood Smith.

Smith, koji boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj, rekao je u izjavi za novinare nakon sastanka s Lekom da više od sto tisuća Novozelanđana potječe iz hrvatskih obitelji te da oni zauzimaju važne pozicije u svim sektorima, a posebice u vinarskoj industriji.

"Nadam se da će te veze u budućnosti pridonijeti većoj suradnji i većim ulaganjima u obje zemlje", istaknuo je Smith, dodajući da postoje velike mogućnosti za širenje gospodarske suradnje na području energetike, turizma, vinarstva i prehrambene industrije.

Leko je rekao novinarima da su razgovori sa Smithom potvrdili da Hrvatska i Novi Zeland imaju puno tema i puno dodirnih točaka koje će unaprijediti suradnju dviju zemalja, a također su potvrdili dobre i prijateljske odnose između dvaju naroda i dviju zemalja.

"Posebno smo naglasili potrebu da hrvatska zajednica učvrsti mostove suradnje na području turizma, da se ukine vizni režim, da pojačamo turističku suradnju, da nađemo mogućnosti da Novi Zeland investira u RH, da proširimo parlamentarnu suradnju, da područja kao što su energetika i turizam otvorimo za investicije Novog Zelanda", kazao je Leko.

Predsjednika parlamenta Novog Zelanda u petak će također primiti hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović, a u srijedu se sastao s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!