mjesto za top banner

24. SRPNJA 2012. 21:16h

Leko: Hrvatska će do 1. srpnja 2013. postati privlačna članica EU

Josip Leko i Vladimir Šeks

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Fiskalna i financijska stabilnost Europske unije i eurozone, provedba nužnih reformi prije ulaska Hrvatske u punopravno članstvo i financijski aspekti hrvatskog članstva u Europskoj uniji bili su u utorak središnje teme sastanka potpredsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i predsjednika Odbora za gospodarstvo i financije Vijeća Europske unijeThomasa Wiesera, priopćeno je iz Sabora.

Wieser je najavio da odbor kojim predsjeda najesen planira objaviti dokument koji bi trebao dati smjernice za stvaranje europske bankovne i financijske unije, pri čemu, kako je rekao, treba voditi računa o ustavnim pravima glede fiskalne odgovornosti u pojedinačnim članicama Europske unije, navodi se u priopćenju.

"Hrvatska članicom Europske unije postaje u trenutku ozbiljne gospodarske recesije i nužno je provesti ozbiljne reforme kako bi njezino članstvo u Uniji bilo uspješno", rekao je Wieser, istaknuvši potrebu zaustavljanja i smanjivanja rasta vanjskog duga, vodeći računa o reformama mirovinskog sustava, zdravstva, energetskog sustava i željeznice te o općoj klimi za nove investicije.

Potpredsjednik Sabora, po priopćenju, ustvrdio je da će Hrvatska ispuniti sve obveze prije ulaska u EU, uključujući i standarde financijske discipline Europske unije.

"Hrvatski sabor i hrvatski građani spremni su izgraditi Hrvatsku i hrvatsko društvo kako bismo 1. srpnja 2013. postali poželjna članica Europske unije, za što imamo kapacitete", zaključio je Leko. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!