mjesto za top banner

26. LISTOPADA 2011. 14:57h

Legendarni osječki `fićo` otišao na remont

Osijek

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Umjetnička instalacija tenka T55 i legendarnog osječkog crvenog fiće koji je stao na put agresorskoj JNA 27. lipnja 1991. na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice, idućih će dana biti bez prepoznatljivog automobila. Crveni je fićo, naime, zbog oštećenja krova i haube, a uz pomoć "pauka" u srijedu ujutro odvezen na sanaciju.

Fiću su, inače, oštetila djeca koja su se rado penjala po tenku i automobilu.

- Fiću ćemo obnoviti, dobit će pojačanja, a postavit ćemo i kamere - objasnio je gradonačelnik Krešimir Bubalo te apelirao na građane da čuvaju uspomenu na građanski otpor srpskom agresoru. Crveni će fićo, koji danas gazi tenka T55, naglasio je Bubalo, na sanaciji biti sedam do 10 dana odnosno svakako će biti vraćen prije 18. studenog kada će tradicionalno duž Vukovarske ulice biti upaljene svijeće u sjećanje na žrtvu grada heroja. - Znamo da će mnogi doći u Osijek gdje će se fotografirati uz fiću te krenuti put Vukovara - dodao je Bubalo.

Umjetnička je instalacija postavljena 27. lipnja 2011., točno 20 godina otkako je tenk JNA pregazio fiću danas preminulog branitelja Branka Breškića.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!