mjesto za top banner
Autor: Deana Knežević AUTOR Deana Knežević
Dnevni komentarNajnoviji lanci

26. PROSINCA 2011. 23:40h

Kulminacija u HDZ-u: I Jarnjak se umešal

Ivan Jarnjak

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Možete li zamisliti Ivana Jarnjaka, političara kojeg pamtimo po izjavi 'ne bi se štel mešati', kako u silnome bijesu fizički nasrće na Vladimira Šeksa? Čak i ako je taj okršaj na prošlotjednoj sjednici HDZ-ova predsjedništva prošao u manje drastičnoj verziji, animozitet na relaciji Jarnjak-Šeks potvrđuje da je u stranci započela teška postizborna drama. Jarnjak koji slovio kao oličenje suzdržanosti i samokontrole, sad više ne prikriva nervozu. Sve što je kroz skoro dva desetljeća radio i zastupao u politici, u prah baca njegova vlastita stranka. Predsjednica HDZ-a eliminirala ga je s izbornih lista, ni ne čekajući kako će se rasplesti DORH-ovo sumnjičenje Jarnjaka za aferu Fimi medija. Jarnjak se iz te priče uspješno izvukao, ali u politici ga više neće biti. A kad je tako, više ne mora trpjeti ni osvetničke ispade svemoćnog Šeksa.

I Šeksu popuštaju kočnice. Ako je vjerovati anonimnim medijskim izvorima, istom je prilikom Jarnjaku priprijetio novom optužnicom, možda onom za kupnju Sanaderovog BMW-a. Prijetnja kakvu bi lukavi Šeks inače formulirao nekom gestom, računajući na prisluškivanje službenih prostorija, sad mu je izletjela pred nekoliko svjedoka. Mic po mic, Šeks sam razotkriva svoje kanale utjecaja prema pravosuđu, samo što to više nije odraz njegove realne moći, nego neopreza i također svojevrsne nervoze. Šeks, koji 'zna' da idu nove optužnice protiv Jarnjaka, vjerojatno zna i da iz vanjskih krugova opet jača pritisak kako bi se istražila njegova odgovornost za ratne zločine u Slavoniji, zbog kojih Glavaš na primjer već služi zatvorsku kaznu.

No prava bitka u HDZ-u odvija se oko pitanja hoće li stranka i dalje biti vođena sistemom kakav su održavali Tuđman, Sanader i Jadranka Kosor ili će se  i HDZ iznutra demokratizirati. Okršaj između Jarnjaka i Šeksa samo je djelić atmosfere u kojoj ta bitka već traje. Nakon punih dvadeset godina, nakon velikih uspona i isto takvih padova, unutar sadašnjeg vodstva i na njegovoj periferiji, formirana je grupacija koja više neće pristati na bespogovornu poslušnost stranačkom vođi. Pogotovo ne nakon gubitka izbora, kad takva poslušnost više ne može biti plaćena pozicijom u vlasti. Dio 'starih' HDZ-ovaca želi napokon uspraviti kičmu. A u međuvremenu, očvrsnuli su i oni mlađi, koji ne misle zauvijek ostati u sjeni tuđih političkih karijera.

Jadranka Kosor još uvijek je predsjednica stranke i još traje njena prilika da stranku modernizira iznutra. Sve rasprave oko toga hoće li na idućim stranačkim izborima biti jedan ili više kandidata, ona bi mogla dostojanstveno prekratiti i predložiti opciju koju sada traže i mnogi drugi u stranačkom vrhu. Ali još nema pravog znaka da ona tu priliku prepoznaje, kao što je nije prepoznala nakon Sanaderovog odlaska iz Vlade,  kad se s razlogom očekivalo da dodijeljen joj položaj šefice stranke provjeri među članstvom.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!